Winnicott D.W. – Opere 5. Susţinere şi interpretare. Fragment de analiză

Carte„Dacă o persoană vine să vă vorbească şi în timp ce o ascultaţi simţiţi că vă plictiseşte, atunci este bolnavă şi are nevoie de tratament psihiatric. Dar dacă reuşeşte să vă menţină interesul, indiferent cât de gravă este suferinţa sau conflictul său, atunci o veţi putea ajuta.” — D.W. Winnicott

Cazul prezentat în această carte atestă atenţia terapeutică acordată unui profesionist extrem de talentat care a suferit o prăbuşire psihotică însoţită de depresie acută şi care, prin analiză şi tratament, a fost ajutat treptat să îşi revină. Este remarcabil din multe puncte de vedere: aptitudinea doctorului Winnicott de a „susţine” pacientul în şedinţele analitice şi de a-l ajuta printr-o interpretare atentă;capacitatea sa de a amplifica funcţiile sexuale şi funcţiile Eului la pacient; recunoaşterea instinctivă a valorii tăcerii (ca un mod de a arăta încredere şi de a nu distruge prin intruziune); capacitatea sa de a recunoaşte paradoxul că comunicarea verbală poate fi plină de sens, dar şi o negare a realităţii psihice interne; şi, nu în ultimul rând, intuiţia sa ascuţită despre momentul când analiza trebuie să se încheie.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *