William Shakespeare – Zadarnicele chinuri ale dragostei. Cei doi tineri din Verona. Neguţătorul din Veneţia

1Numele piesei, “Love’s Labour’s Lost” („Zadarnicele chinuri ale dragostei”) e inspirat de poemul scris de Greek Theognis, “To do good to one’s enemies is love’s labours lost”. Se pare ca piesa a fost scrisa de catre Shakespeare în anii 1595-1596, cam în acelasi timp cu “Romeo si Julieta” si “Visul unei nopti de vara”. Prima data publicata abia la 1598, piesa a mai suferit ceva modificari apoi, aparând în alte variante începând de la 1623.

Cei doi tineri din Verona este o comedie scrisa de Shakespeare la începutul carierei. Multi critici au comentat ca cele mai bune scene ale piesei nu sunt cele în care apar personajele principale, ci servitorul Launce si câinele acestuia Crab. Personajele anuntate în titlu, cei doi tineri din Verona, sunt Valentine si Proteus. În deschiderea piesei, Valentine vrea sa paraseasca Verona pentru a ajunge în Milano si îl roaga pe bunul sau prieten, Proteus, sa îl însoteasca. Acesta, însa, îl refuza, caci îi cade cu tronc o femeie, Julia…

Se pare ca piesa „Neguţătorul din Veneţia” a fost scrisa între 1596 si 1598. Desi a fost inclusa la comedii, este totusi mai apreciata pentru scenela dramatice si pentru personajul Shylock, un camatar evreu. Desi acesta este un personaj chinuit, este, de asemenea, un chinuitor. Asadar daca este privit sau nu cu simpatie, aceasta este numai decizia cititorului. Dar personajul principal este altul, cel care da si titlul piesei, Negutatorul din Venetia, Antonio. Ca si în sonete, si aici Shakespeare îsi da de gol înclinatiile homosexuale, prin ilustrarea dragostei neîmpartasite pe care Antonia o simte pentru pretenul sau, Bassanio.

De acelaşi autor

Hamlet. Antoniu şi Cleopatra. Iulius Cezar. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *