William Shakespeare – Regele Ioan. Richard al II-lea

1La vârsta de 18 ani, Shakespeare s-a casatorit cu o fata din orasul sau, Anne Hathaway (moarta în 1623), care avea cu opt ani mai mult decât el. Primul lor copil, Susannah, s-a nascut 6 luni mai târziu, iar gemenii Hamnet si Judith în 1585. Hamnet, unicul sau fiu, a murit în 1596 la vârsta de 11 ani. S-a sugerat adesea ca versurile din „Regele Ioan” ce încep cu „Durerea umple camera fiului meu absent”, reflecta durerea lui Shakespeare
Aceasta drama istorica înfatiseaza evenimente din perioada domniei regelui Ioan Fara de Tara (Ioan Plantagenetul, 1199–1216), fiul lui Henric al II-lea si al Eleanorei de Aquitania. A fost scrisa catre sfârsitul secolului al XVI-lea si publicata abia în 1623. Aceasta scriere da o replica unei tragedii anonime, Domnia framântata a regelui Ioan, reprezentata prin 1591, în care sângerosul monarh era reprezentat ca un adevarat erou national. Regele Ioan ajunge pe tronul Angliei prin asasinarea lui Arthur de Bretania, fiului lui Richard Inima de Leu. Chemat de Filip August al Frantei (al cariu vasal era deoarece detinea teritoriile de lânga Marea Mânecii) pentru a fi judecat pentru crimele sale, Ioan pierde posesiunile franceze. Desi este ajutat de ostile bastardului Faulconbridge, care lupta cu eroism, regele Ioan este înfrânt la Roches-aux-Moines si îsi pierde viata dispretuit de toti.

Probabil scrisa în jurul anului 1595, piesa „Richard al II-lea” a fost publicata prima data la 1623, dar a aparut si la 1597 sub denumirea „Tragedia Regelui Richard al II-lea”.
Personajul central al piesei este chiar Richard al II-lea. Din primul act, îl vedem pe rege cum sade maiestuos pe tronul sau, în fata multimii. Varu lui Richard al II-lea, Henric Bolingbroke, duce de Hereford, se cearta cu Thomas Mowbray, primul duce al Norfolk. Ei cer ajutorul regelui, pentru a judeca si hotarî cine are dreptate. Desi încearca sa-i impace, regele nu are succes iar cei doi se provoaca la duel… Scena acestei lupte este îndelung pregatita de o ceremonie descrisa în amanunt. Dar în cele din urma Richard al II-lea le întrerupe duelul si îi

De acelaşi autor

Hamlet

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *