William Shakespeare – A douăsprezecea noapte. Totu-i bine când sfârşeste bine. Măsură pentru măsură

1Scrisa în apropierea Crăciunului de la 1600, A douăsprezecea noapte, ca multe alte comedii shakespeariene, e bazată pe încurcarea identităţii unor personaje. Viola se travesteşte în bărbat, ia numele de Cesarino şi intră în serviciul ducelui Orsino. Acesta din urmă e îndrăgostit de tânăra Olivia, al cărei tată şi frate au murit recent. Pentru a-i cuceri inima, Orsino îl foloseste ca intermediar pe Cesarino. Crezând că Cesarino este bărbat, Olivia se îndrăgosteşte de acesta, adică de Viola… La rândul ei, Viola  nutreşte sentimente ducelui, cel care-i devine prieten apropiat şi confident în acelasi timp…

Probabil scrisă între 1601-1608, Totu-i bine când sfârseste bine a fost prima dată publicată la 1623. Îniţial piesa a fost considerată comedie, apoi s-a discutat importanţa mai mare a unor fragmente de tragedie. Având ca sursă „Decameronul” lui Boccaccio, piesa are ca titlu un proverb a cărui povaţă e aceea că nicio problemă nu contează dacă se sfârşeşte fericit. Piesa e povestea unei servitoare, Helena, si a iubirii ei pentru Lordul Bertram, un tânăr nobil. Bertram este chiar fiul contesei pentru care Helena lucrează. El plănuieşte să plece la Paris, pentru a deveni pupilul Regelui Franţei. Se pare că regele este grav bolnav. Helena, al cărui tată a fost un renumit fizician, se oferă să-l însănătoşească, dacă regele îi va promite că o lasă să se mărite c Bertram. Alteţa Sa acceptă…

Scrisă probabil între 1603-1604, piesa Măsură pentru măsură este, potrivit criticilor, în egală măsură o comedie şi o tragedie. Vincentio, duce în Viena, anunţă că vrea să părăsească oraşul cu interese diplomatice. Lasă grijile guvernamentale în mâinile lui Angelo. Acesta din urmă, însă, pare a fi nucruţător cu un tânar, Claudio, ce şi-a lăsat iubita, pe Julieta, însărcinată înainte de nuntă. Deşi mărturiseşte că vrea cu adevărat să o ia de soţie pe fată, Claudio e totuşi condamnat la moarte de către Angelo. Dar Angelo nu ştie că este urmărit îndeaproape de ducele Vincentio, care nu a plecat cu adevărat din oraş ci doar s-a deghizat în călugăr şi urmăreşte îndeaproape ce fac locuitorii Vienei precum şi ce decizii ia Angelo în lipsa sa…

De acelaşi autor

Sonete. Poeme. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *