William Makepiece Thackeray – Bâlciul deşertăciunilor

imagineTerminând studiile pe care le-au urmat în Academia doamnei Pinkerton din Chiswick, Amelia Sedley, fiica unui burghez bogat, şi Becky Sharp, fiica orfana a unui artist muritor de foame şi a unei cântăreţe franceze de cor, sunt hotărâte să treacă la următoarea etapă a vieţii lor.

Cu un realism remarcabil, Thackeray creează o lume diversă, compusă din oameni buni şi răi, plini de intenţii meschine sau de bunăvoinţă. Contrar aşteptărilor, cinstea şi virtuozitatea Ameliei, sensibilitatea şi puterea ei de a iubi nu o transformă într-o eroină. Dimpotrivă, în ciuda moralităţii ei exemplare, va descoperi că bărbatul de care era îndrăgostită voia să o părăsească pentru Becky, cea care-şi caută loc în societate prin mijloace lipsite de cinste sau demnitate. Înarmată cu o admirabilă tărie de caracter şi ajutată de mintea ei ascuţită, de frumuseţea fizică remarcabilă şi de cunoştinţele acumulate, Becky se avântă într-o luptă împotriva mentalităţilor ostile planurilor ei de ascensiune socială. Dorlndu-şi încă din copilărie o viaţă luxoasă, mult peste nivelul social căruia îi aparţine, Becky se va folosi de toate atuurile el şi va reuşi să se impună în aristocraţia engleză a vremii.

Cuvintele cu care autorul îşi încheie romanul, „Ah! Deşertăciune a deşertăciunilor! Cine oare este fericit in această lume? Cine îşi îndeplineşte dorinţele sau este satisfăcut de reuşita sa?”, au rămas celebre în literatura universală, în special pentru capacitatea lor de a cuprinde esenţa raţiunii de a fi a individului uman.

De acelaşi autor

Bâlciul deşertăciunilor

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *