William Golding – Turnul

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1983

pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtând şi amprenta diversităţii şi universalităţii mitului, iluminează condiţia umană din lumea de azi

„În Turnul este vorba despre încercarea oamenilor de a crea ceva, orice, un roman ori o piesă de teatru, o simfonie ori o statuie“, spunea William Golding, autorul acestui roman fascinant despre un bărbat care ascultă de forţe mai presus de puterea sa de înţelegere. Suntem în Anglia unui veac de mult apus, pe când legăturile dintre muritori şi divinitate se măsoară în grandoarea locaşurilor de cult. Prelatul Jocelin e chinuit de viziunea obsedantă a unui uriaş turn de catedrală care să-i aducă slavă lui Dumnezeu şi să spele păcatele muritorilor. Bărbatul e însă slab în faţa ispitelor cărnii – e ispitit de gândul unei aventuri cu o femeie măritată – şi orb în faţa realităţii: turnul lui se sprijină pe o fundaţie fragilă şi aruncă asupra pământului o umbră mai întunecată decât umbra morţii.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *