Vladimir Tismăneanu – Despre comunism. Destinul unei religii politice

1De Alexandru Cristian

Secolul XX a fost marcat de furtuni ideologice spune Hannah Arendt. A fost un secol al pasiunilor, un secol al intrigilor, al misticismului laic, al politicii. A fost un secol unic, irepetabil. Totuși cum  a fost posibilă existența unor doctrine politice ce au avut ca scop distrugerea omului?

Vladimir Tismăneanu, remarcabil istoric și filosof al istoriei,  ne răspunde că Despre comunism nu putem vorbi decât după ce studiem toată istoria nașterii acestei patologii. Profesorul Tismăneanu a scris un volum dedicat unei religii politice ce a avut zei, temple, altare și adepți. De ce lumea a fost atrasă de această religie.  Vladimir Tismă neanu ne spune că succesul religiilor seculare s-a bazat pe combinarea unor elemente de substanță : miracolul, mitul și magia. Fără acestea  comunismul nu putea să triumfe în istorie ca cea mai importantă religie seculară. François Furet spunea că patologia universalismului este comunismul, citez din cartea Despre comunism-destinul unei religii politice.

                Ce a fost comunismul ?  Comunismul a fost o religie seculară care a  vrăjit mințile oamenilor pentru că s-a bazat pe dorința oamenilor de a cunoaște mereu ceva. Totalitarismul comunist este mnemofob ( distrugător al memoriei), axiofob ( demolator al valorilor) și noofob ( corupător de suflete). Vladimir Tismăneanu ne spune că fără aceste caracteristici, comunismul nu putea să se impună. În secolul XX Răul a devenit o categorie politică, ne atrage atenția Vladimir Tismăneanu. Mentorul lui Vladimir Tismăneanu, marele filosof polonez Leskez Kolakowski spunea că în secolul XX diavolul a făcut parte din istorie.

Vladimir Tismăneanu a subliniat doi factori decisivi ce au dus la permanentizarea succesului acestei doctrine infernale. Primul este rolul privilegiat al partidului și al doilea transformarea revoluționară a naturii umane. De ce am spus infernală ? Pentru că Manifestul  Partidului Comunist a înlocuit Biblia iar pe Dumnezeu l-a șters din istorie, pentru comuniștii zeul era un Zeu Roșu care se lupta să instaureze domnia veșnică a proletariatului.

Comunismul este un proiect transcendent și o soteriologie laică, o utopie chiliastică și promisiune emancipatoare, un determinism rigid și un  voluntarism politic. Comunismul este caracterizat de prezența scopurilor fundamentale transformatoare. Teleologia comunistă este instaurarea unei Cetății a lui Dumnezeu pe pământ, noul Ierusalim comunist este un loc în care proletariatul a triumfat. Vladimir Tismăneanu ne descrie comunismul ca pe o revelația biblică, numai că Biblia pe care o știm nu este prezentă în comunism. Apocalipsa comunismului este instaurarea domniei proletariatului.

Cartea Despre comunism-destinul unei religii politice este împărțită în trei părți. Prima parte este reprezentată de eseuri filosofice și morale despre comunism, a doua parte intitulată Agonii despre traume și tragedii personale în timpul domniei roșii și ultima parte Repere despre destinul exemplar al unor luptători împotriva acestei monstruozități a istoriei.

Leninismul a adus în gândirea bolșevică două elemente fundamentale, legea ca epifenomen al moralei revoluționare și ca heteronimie a acțiunii individuale, explică Vladimir Tismăneanu. Lenin a fost urmașul pe linia de gândire a lui Marx dar acesta l-a trădat pe Marx pentru că realizase că doctrina promovată de Marx nu era suficient de agresivă pentru a câștiga aderenți.

În Uniunea Sovietică și în statele satelit ale acesteia s-a dezvoltat stalinismul național.  Stalinismul național este caracterizat de voluntarism politic, sectarism, radicalism, cultul ierarhiei și al autorității, disprețul pentru democrația parlamentară dar și pentru constituționalism. Orientarea politică distructivă a lui Nicolae Ceaușescu s-a bazat pe aceste elemente având în plus  sacralizarea propriei imagini, cultul personalității.

Vladimir Tismăneanu ne spune că politica actuală în Rusia este bazată pe marele naționalism rusesc, autoritarism imperial și încercarea de a redobândi măreția pierdută a epocii staliniste. Vladimir Tismăneaunu explicându-ne astfel comportamentul în prezent al “țarului’’ de la Kremlin, Vladimir Putin.

În partea a doua a cărții intitulată Agonii, Vladimir Tismăneanu ne descrie dificila relație dintre comuniștii fanatici și copii lor, semnificația crucială a Războiului Civil Spaniol din anii 1936-1939, destinul unei staliniste convinse Ana Pauker, sfârșitul tragic al unui activist de partid, fanatismul aproape religios a lui Nicolae Ceaușescu.

În ultima parte a cărții, Repere, profesorul Tismăneanu ne vorbește admirativ despre oameni ce au crezut în puterea libertății și au luptat împotriva doctrinelor totalitariste și milenariste. Portretele lui Eugen Jebeleanu, Robert C. Tucker, Tony Judt, Sir Isaiah Berlin, Heda Margolius Kovály ne arată o lume în care sufletul nu poate fi înrobit. Noofobia comunistă nu a reușit să înfrângă spiritul democrației și al libertății.

Cartea lui Vladimir Tismăneanu se înscrie în galeria marilor cărți despre comunism. Filosofie politică, istorie și genealogie a ideii comuniste Despre comunism- destinul unei religii politice este o carte unică prin forța ideilor expuse despre patalogia politică a secolului trecut. Citind această carte veți înțelege cum a fost posibil și pe ce resorturi s-a bazat comunismul de a reușit. Pentru că trebuie să recunoaștem o perioadă lungă de timp, chiar prea lungă,  comunismul a fost învingător la masa istoriei.

Comunismul a fost distrugerea sistematică a ființei umane.  Demonizarea  și nimicirea  harului lui Dumnezeu aflat în  om a adus posiblitatea apariției  celor  mai sângeroși ani din istorie, în care moartea și minciuna au fost stăpâne absolute.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *