Vasili Grossman – Drumul

Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui Vasili Grossman. Cititorul va descoperi de aceasta data nu doar scriitorul disident, ci un autor viu, care contureaza cu entuziasm si idei socialiste, dar care surprinde cu subtilitate si miscari sufletesti opuse orbirii ideologice. In sine, Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar.

Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *