Umberto Eco – Numele trandafirului

Suntem în Italia anului 1327, vremuri tulburi când conflictele dintre papalitate şi Sfântul Imperiu Romano-German dau în clocot, iar Inchiziţia îşi cere tributul. Călugărul William de Baskerville, un Sherlock Holmes avant la lettre, împreună cu novicele său, Adso din Melk, e chemat să investigheze o moarte misterioasă petrecută într-o mănăstire benedictină. Pe parcursul cercetărilor, care scot la iveala taine îngropate de zeci de ani în colbul manuscriselor din biblioteca abaţiei, cei doi ajung sa se piardă într-un păienjeniş de intrigi bizare, care nu se lasă decriptate cu metode şi deducţii logice. Tocmai de aceea, atunci când credeau că sunt la un pas de aflarea adevărului, cei doi se afundă şi mai tare în inexplicabil: mai mulţi călugări sunt ucişi unul dupa altul, după un tipar cel puţin ciudat, care pare împrumutat din Cartea Revelaţiei, iar Jorge de Burgos, nemesisul abaţiei, un călugăr orb si doctrinard, nu ezită să profeţească venirea Anticristului şi să jure că va pune capăt ereziei cu orice preţ.

Numele trandafirului este o un roman fascinant cu multiple înţelesuri, cu substrat politic şi religios, un policier intelectual care combină elemente de semiotică şi teorie literară cu analiza textelor sacre, o poveste care se dezvăluie puţin câte puţin la fiecare nouă lectură. Cartea a fost ecranizată în 1986, în regia lui Jean-Jacques Annaud, cu Sean Connery şi Cristian Slater în rolurile principale.

De acelaşi autor

Istoria frumuseţii

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *