Umberto Eco – Numărul zero

UnknownDe Alexandru Cristian

Un roman politic de real succes trebuie să aibă o paletă întreagă de fapte, momente și personaje. Nu există carte mai fascinantă decât cea inspirată din realitate. Realitatea depăsește cu mult imaginația.

Anul 1978 este debutul unui deceniu de turbulențe în Italia, o Italie ancorată în vise neofasciste. Tânăra democrație se luptă cu fantomele trecutului și cu spaimele prezentului.

Colonna este un jurnalist de cincizeci de ani, cu O experiență relativ modestă. Talentul său scriitoricesc a fost remarcat de Simei un jurnalist speculant conectat cu o rețea plină de mister politic. Ghostwritter”, Colonna intră în lumea lui Simei optimist că va reuși o metamorfoză a presei din Italia.

Simei îi propune să fondeze un ziar Mâine. Un ziar despre evenimente politice și sociale ce se vor întâmpla. Din acest ziar se vor evidenția idei care vor manipula societatea italiană dar și cultura. Ratații și autodidacții au privilegiul erudiției, ne învață Umberto Eco. Colonna era un erudit dar un ratat par excellence.

Cartea pe care Simei dorea să o scrie împreună cu redactorul său adjunct, Colonna Mâine:ieri era o trecere în revistă a evenimentelor ce au zguduit Italia în deceniul violent, 1978-1988, cu extensie până în anul 1990.

Comandorul Vimercate patronul din umbră al acestui ziar este o mână pe care nimeni nu o intuiește, este un editor ce plătește o echipă de ziariști, aparent naivă, pentru a scoate 12 numere. Numerele vor apărea înaintea ziarului, ca un fel de avertistment despre acest proiect editorial, vor fi numere zero, 0/1, 0/2….0/12. Un avertisment pentru elita italiană, nimeni nu poate tăinui secretele față de presă.

Romano Braggadocio un ziarist angajat în această echipă este tipul omului căutător de mistere ascunse și inventator de povești greu de crezut. Doar că uneori scormonitul prin trecut poate trezi la realitatea monștri care te pot devora.

Braggadocio îi povestește lui Colonna cum vede el ziarul în cele 12 exemplare. O poveste legată, de fapt un dosar despre Italia acelor ani. Un dosar care să conțină informații despre loja P2, NATO, CIA, OPERATIUNEA GLADIO, MAFIE, PRINȚUL NEGRU BORGHESE, MASONERIE, VATICAN, MUSSOLINI. Colonna îl crede cu adevărat nebun dar nu consideră oportun ca aceste informații să fie publicate.

În povestea sa de iubire cu Maia, o colegă de ziar, Colonna regasește pasiunea tinereții și acel dolce vita al italienilor. Maia considerată o autistă de către ceilalți este un caracter sensibil care va simți pericolul și va reuși să-l echilibreze pe Colonna.

Cele douăsprezece numere sunt o metaforă a perioadei anilor 1978, asasinarea lui Aldo Moro până în anul 1990 arestarea tuturor membrilor Propaganda Due. Peste doi ani va începe celebra operațiune anticorupție Mani Pulite, mâini curate.

Colonna privind soarele Italiei în brațe cu Maia privește plin de amărăciune și uimire destinul Italiei prin prisma unui documentar BBC și se întreabă ce s-a întâmplat în aceea noapte de iunie în Via Bagnera, răzbunare, premeditare sau o sinistră coincidență.

Numărul Zero un roman scris de maestrul Umberto Eco despre adevărata istorie a Italiei, în acei ani ai deceniului violent și pierdut. Italia a cunoscut după aceea perioadă turbulențe care nu s-au oprit până în zilele noastre. Un fin observator al Istoriei Umberto Eco a înțeles că istoria este dictată de un fatum adeseori de neînțeles.

 

Numărul Zero este o metaforă ce o putem aplica zilelor în care trăim…

Order Numărul zero Preţ @ RON39,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *