Umberto Eco – Baudolino

1De Marius Ghilezan

Umberto Eco, pentru a creea un personaj puternic, coboară din nou scările istoriei. Eroul unui nou puzzle istoric este numitul Baudolino, mincinos invederat, poet şi aventurier, care câştigă favorurile împăratului Frederic Barbarossa prin farmecul şi istetimea lui.

Se face că e primăvară, pe undeva prin 1204, la Constantinopol, dată exactă, când splendida capitală a Imperiului Bizantin cade sub asaltul nemilos al cavalerilor celei de-a patra cruciade. Între disperare şi carnagiu, Baudolino salvează de la moarte un istoric, de fapt un oficial al Curţii, care îi spune o terifiantă poveste. Născut ca un ţăran simplu din Nordul Italiei, acesta avea două daruri naturale: un talent de a învăţa limbi străine şi abilităţi în a transmite minciuni. Într-o pădure l-a cunoscut pe viitorul său protector, el fiind chiar Împăratul. L-a adoptat, l-a trimis la şcoală la Paris. Dar nu s-a simţit comfortabil doar cu ştiinţa, fără aventură.

Influenţat de mituri şi de efectele legendelor învăţate, pleacă să caute un preot de renume ce conduce un vast imperiu în Est, în care trăiesc fantasmagoreic creaturi ciudate, cu ochi pe umeri şi gura în stomac, eunuci, unicorni şi nebuni simpatici.

De acelaşi autor

Numele trandafirului

Order Baudolino Pret @ RON38,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *