Truman Capote – Mic dejun la Tiffany

carteDe Alexandru Cristian

Anumite opere trăiesc împletite de o aură de legendă. Romanele de legendă devin filme de legendă. Povestea romantico-tragică a Americii este Mic dejun la Tiffany, o țară a tuturor posibilităților dar și imposibilităților. Într-o Americă în căutarea unui sens al istoriei, dacă există unul, o femeie își face un renume de individiat.

Un tânăr locuiește într-un apartament în Upper East Side o zonă mai înstărită a New York-ului. Aici o întâlnește pe domnișoara Holly Golightly. Aceasta îl alinta punându-i numele de Fred, care în mintea ea era un alter ego al fratelui ei.

Barul de pe Lexington Avenue este barul în care Fred, să-l numim așa, cunoaște povestea fascinante domnișoare Holly. Patronul barului Joe Bell este îndrăgostit de această femeie aventuiroasă, această visătoare.

Pe cartea de vizită scria Domnișoara Holly Golightly, Călătoare. O căutătoare a vieții și a iubirii. Un suflet neliniștit torturat în universul de sticlă și beton al New York-ului.

Holly era căsătorită cu un medic veterinar care o iubea la nebunie. Însă spiritul ei a făcut-o să plece de lângă el și copii lor. Holly era legată de un mafiot, Salvatore “ Sally” Tomato. Un om pe care ea îl descria ca pe tătăl ei, închis pe viață la celebra închisoare Sing Sing. O zi pe săptămână îi era rezervată acestui Sally.

Fiind frumoasă și extrem de atrăgătoare Holly se învârte într-un cerc închis de oameni bogați și influenți. Se căsătorește cu insipidul Rusty Trawler un om tânăr dar foarte bogat. Deși nu-l iubește cu adevărat consideră că lumea din care face parte Rusty este lumea care i se potrivește. Visul lui Holly era să rămână aceeași persoană dar în fiecare zi să ia un mic dejun la Tiffany, celebrul magazin de bijuterii.

Torturată de anumite idei Holly îl refuză pe cel căruia îi spunea Fred și se hotărește să plece în căutarea unui lucru pe care nu-l poate denumi. Căutarea a ceva ce există doar în mintea ei, aventura și luxul. Este arestată pentru trafic de droguri si apoi fuge din țară. Despre ea nu se mai cunoaște nimic sigur, ba că a murit ori că a înnebunit.

Holly Golightly este prototipul femeii aventuriere care nu dorește decât pasiuni de scurtă durată și bogăție fără margini. Mic dejun la Tiffany descrie exact dilemele societății americane capitaliste. Truman Capote a descris formidabil comportamentul dual al noilor îmbogățiți ai Americii.

Mic dejun la Tiffany este o capodoperă prin simplitatea și nonșalanța cu care a fost scrisă.

Order Mic dejun la Tiffany Preţ @ RON19,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *