Tom Perrotta – Profesoara de abstinenţă

„Plăcerea este necesară, ruşinea dăunătoare, cunoașterea înseamnă putere”. Aceasta este deviza lui Ruth Ramsey. Profesoară de educație sexuală într-un liceu american, ea se trezește ținta dezaprobării publice, atunci când are îndrăzneala de a da elevilor la clasă un răspuns un pic cam prea dezinhibat la întrebarea despre felație pe care aceștia i-o adresează. Partizanii puritani ai comunității evanghelice locale supranumite Tabernaclul Adevărului – o instituție extrem de puternică și restrictivă – se stârnesc împotriva lui Ruth. Pentru a calma lucrurile, directorul liceului va trebui să apeleze la serviciile pedagogice ale lui JoAnn Marlow, consultantă în virginitate, care va propovădui avantajele abstinenței înaintea căsătoriei.

Ruth nu se va lăsa cu una cu două, mai ales atunci când îl va surprinde pe Tim Mason, antrenorul de fotbal al fiicei sale și adept fidel al Tabernaclului, făcând cu echipa o rugăciune în mijlocul terenului, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu.
Tim Mason a fost rocker, dependent de droguri și de băutură, iar acum – atins de harul credinței – pare, cel puțin pe moment, vindecat de păcatele tinereții. Ruth nu manifestă prea mare simpatie față de misiunea rigidă a Tabernaclului și imixtiunea acestuia în viața concretă a oamenilor. Motiv pentru care va stârni o adevărată cruciadă împotriva lui Tim. Adversari într-un război cultural, cu atât mai comic cu cât „amploarea” lui este dată de limitele unui orășel snob de provincie – tipic american – Ruth și Tim se sapă și se spionează în mod instinctiv. Dar, pe măsură ce ostilitățile avansează, cei doi descoperă cât de bine se simt împreună.

„… un roman extraordinar, o adevărată vrajă. Tandru și plin de suspans, presărat cu un umor dulce-amărui, o parodie care nu lasă totuși pe ultimul plan ideea de generozitate sufletească.”
The New York Times Book Review
„O descriere minuțioasă și amuzantă a rutinei care intervine în conflictele vieții de cuplu. (…) O satiră plină de strălucire.”
Entertainment Weekly
„Un set impresionant de studii de personalitate… un tablou reușit al temerilor care marchează vârsta maturității.”
The Washinghton Post
„Cartea este dezarmant de amuzantă, dar și tristă… un roman reușit.”
Esquire


Order ... un roman extraordinar Preţ @ RON39,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *