Ţicnelile scriitorilor celebri

jk_rowling_narrowweb__300x395,0

Shawbaraca
Dacă Marcel Proust 1871-1922) a scris toate cele şapte volume ale amplei lucrări „ În căutarea timpului pierdut” într-o cameră căptuşită cu plută, Proust fiind alergic la praf şi nu suporta statul în curent, nu deschidea niciodată uşa sau geamul. George Bernard Shaw (1856-1950) a conceput multe dintre operele sale majore într-o baracă din  grădina sa din Herfordshire, care trebuia să fie rotită în timpul zilei.  Jack Kerouac (1922-1969) a redactat întregul volum „On the Road” pe un manuscris lung de 40 de metri, compus din bucăţi de hârtie lipite una lângă alta.

CreangabutoiRecent, Mircea Cărtărescu a adus în atenţia publicului tabieturile unor scriitori români. În „De ce iubim femeile„, spunea la un moment dat că cititorul îi poate afla ţicnelile sale la pagina 176. Dus de valul scrisului, nu realizezi că aceea este ultima pagină a cărţii. Ion Creangă corecta într-un butoi de apă, mărturisesc memoriile celor apropiaţi. nichitaPovestea Pulii a scris-o la maturitate, după o serie de eşecuri în dragoste. Mihai Eminescu fuma trei pachete de ţigări pe zi, iar Ion Barbu consuma cocaină. Nichita Stănescu scria mereu sub influenţa lui Bachus. Eliade, în epoca lusitană a carierei sale, se epuiza prin lupanare şi nu mai avea chef de scris. Emil Cioran, aflat la Paris, mărturisea că nu mai avea verva „copleşitorului plictis de a bea cu oricine, dobândit din Transilvania,” dar şi că şi-a scris toate cărţile îndopându-se cu stimulente, cafea şi tutun. „De când îmi sunt interzise, „producţia” mea a căzut la pamânt”, recunoştea în perioada de abstinenţă. Mateiu Caragiale evoca în jurnalul său perioada neagră a şederii sale berlineze, când datorită eşecului relaţiei cu o divă şi a lipsei stipendiilor de la „ăl bătrân,” s-a apucat de băut lichioruri şi mult vin.

Literatura sud-americană a sedus lumea. Mulţi îi citesc pe autorii de forţă, dar puţini ştiu tabieturile lor. Garcia Marquez îşi concepea marile opere numai îmbrăcat în general. Vargas Llosa are un program fix. Dimineaţa ia micul dejun cu soţia, alta decât Mătuşa Julia, după care se plimbă o oră prin parc, fără ca şi consoarta să aibă voie să spună ceva. Gândeşte strategia editorială, iar în timpul zilei o aşterne pe curat, nimeni neavând voie să-i stea alături. Celebra  a conceput primul manuscris al cărţii Harry Potter într-un bar, bând ceai de dimineaţa până seara. (Florin Moise)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

4 Responsesto “Ţicnelile scriitorilor celebri”

  1. gabi spune:

    Buna seara
    Las acest link in speranta ca voi fi de ajutor cumparatorilor,vânzătorilor de carte
    http://www.anunturi-kpoint.ro/Carti,category,355,parent_id,categories
    o seara placuta

  2. loredana spune:

    obiceiul lui eliade de a-şi aprinde o ţigară pentru a-şi ascunde zâmbetul atunci când cineva spunea ceva aberant… sau camil petrecu exersând paşii înainte de a invita o fată la dans… nu sunt neapărat „ţicneli” cele enumerate de mine, dar şi ele arată latura umană a scriitorilor, acea parte pe care nu o decoperim în scrierile lor…

  3. cineva spune:

    sa stii ca Ion Barbu a consumat cocaina doar putin timp, in perioada in care studia in Germania, si asta pentru ca era deprimat ca nu-si gasea drumul in matematica, iar in poezia cam facuse tot ce putea. revenit la Bucuresti, petrece cateva luni intr-un sanatoriu, dupa care renunta complet la droguri si se reapuca serios de mate, reusind in patru ani sa revina in cercetare asa cum putini ar mai fi reusit. deci sa nu cadem in ispita sa credem ca el consuma cocaina tot timpul, multe poezii le-a scris inainte de perioada germana, cand inca nu consuma cocaina. toate astea si multe altele se afla in jurnalul sotiei lui, Gerda Barbilian, care se gaseste la orice biblioteca, poate chiar si la anticariat

  4. mihaela spune:

    daca cineva doreste sa scrie o carte si nu are ideei viata mea chiar este plina de momente fericite si nefericite suisuri si coborasuri,sunt adolescenta am incercat tot ce am vrit si am facut multe lucruri care nu oricine le-ar face.Datorita „prietenelor mele cele mai bune” am avut parte de multa suferinta dar am ramas o invingatoare.daca doriti sa scrieti despre viata unui adolescent (cu droguri,sex,alcool,barfe,bani,muzica,coma alcoolica,stari depresive,perioade emo,rock,punk, dar si despre distractiile din cluburi petreceri exagerate)uteti sa ma contactati linistiti. Totul este real si foarte controversat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *