Tiberiu Farcaş – Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise din Cluj-Napoca, 1989-2010

Presa scrisă clujeană a avut momentele ei de strălucire şi de cădere. În fiecare zi a celor două decenii de libertate vreo sută şi ceva de oameni se înghesuiau prin redacţii, ei fiind primii care au visat să facă dreptate, să construiască democraţia, să devina celebri sau să câştige o pâine mai albă. Pentru visele lor unii poartă azi papion, alţii au primit chiar cătuşe, unii au rămas în redacţii fără să primească prea multe în schimb. Tiberiu Farcaş a simţit gustul plumbului în salivă, mirosul cernelii şi al celulozei din hârtia proaspăt tăiată şi a văzut multe răsărituri de soare întorcându-se spre casa de la redacţie. De aceea nu acceptă moartea ziarelor şi, atunci când a simţit că trebuie să fugă de această mare iubire, a hotărât să lase ceva în schimb. S-a luat de piept cu Timpul, ucigaşul clipei cea repede a fiecarui număr de ziar, recuperând ziare îngălbenite, momente şi oamenii lor. Demersul său monumental este obiectiv, emoţional, idolatru, ironic, trist sau comprehensiv. Lucrarea sa excepţională ne demonstrează însă fără echivoc: ziarele mor, ziariştii îmbătrânesc sau dispar, dar ziaristica rămâne.

Vasile Sebastian Dancu

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *