Thomas Mann – Mărturisirile escrocului Felix Krull

 1Premiul Nobel pentru Literatură, 1929

în principal pentru marele roman “Casa Buddenbrook”, care de-a lungul anilor a fost întâmpinat cu o constant sporită apreciere ca o operă clasică a literaturii contemporane

Mărturisirile escrocului Felix Krull este una dintre creaţiile cu o lungă geneză. Începută şi apoi abandonată, ea a fost reluată pentru că prietenii autorului au cerut-o de multe ori. Thomas Mann însă mărturiseşte: „Gândul nu mi-e cu totul străin, dar consider că proiectul, care datează de pe vremurile când domina problema artistului burghez, e perimat şi depăşit de Iosif. Cu toate acestea, aseară, citind şi ascultând muzică, am simţit ciudat de aproape gândul reluării, în special sub aspectul unei concepţii unitare de viaţă. Ar fi interesant să-l reiau, după treizeci şi doi de ani, de-acolo de unde mă oprisem înainte de Moarte la Veneţia, de dragul căreia întrerupsesem pe Krull. Toată opera şi toată munca accesorie infăptuite de atunci ar căpăta aspectul unei intercalări, de proporţiile unei generaţii, în actvitatea unui om de treizeci şi şase de ani. Avantajul de a continua să clădeşti pe o fundaţie existentă”.

De acelaşi autor

Lotte la Weimar

Order Mărturisirile escrocului Felix Krull Preţ @ RON39,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *