Thomas Hardy – Departe de lumea dezlănţuită

UnknownDeparte de lumea dezlănţuită se regăseşte printre cele mai cunoscute romane ale lui Thomas Hardy. Gabriel Oak, un fermier prosper, se îndrăgosteşte de Batsheba, o fată simplă, fără prea multă avere, care nu a cunoscut iubirea niciodată. Firea ei independentă o împiedică să accepte propunerea lui Gabriel de a-i deveni soţie.

Destinul face ca pe parcursul romanului situaţia materială a celor doi să se schimbe total: Batsheba moşteneşte o fermă, în vreme ce Gabriel o pierde pe a lui. În noua stare de fapt, Gabriel se angajează la ferma femeii pe care o divinizează, dar cu care nu are decât relaţii de prietenie.

Valoarea romanului rezidă îndeosebi în cele două teme pe care le aduce în atenţia cititorilor: cantitatea inegală de dragoste pe care o oferă partenerii implicaţi într-o relaţie de cuplu şi imaginea idealizată pe care îndrăgostiţii şi-o formează despre persoana care le-a cucerit inima. Batsheba intră în alte două relaţii sentimentale. William, un bogătaş celebru pentru statutul său de celibatar nu îi poate oferi o iubire necondiţionată, în vreme ce sergentul Frank Troy, un bărbat arătos, dar prea impulsiv, o ţine la distanţă pe Bathseba. În cele din urmă, Batsheba iese din situaţie cu fruntea sus, reuşind să-şi păstreze imaginea nealterată.

De acelaşi autor

Doi ochi albaştri

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *