Thomas De Quincey – Confesiunile unui opioman englez

Confesiunile unui opioman englez a avut o influenţă enormă asupra literaturii şi artei din epocă, influenţa ce a persistat până în vremurile noastre. Scrierile descriu experienţa drogului într-o lume intelectuală, urbană, care respinge convenţiile – cartografiază însăşi figura contraculturală a boemului.

Confesiunile unui opioman englez au fost publicate mai întâi în London Magazine, în anul 1821, iar în 1822 apar în volum. Aceste confesiuni constituie prima scriere literară majoră a lui Thomas De Quincey şi cea care l‑a făcut cunoscut cu rapiditate în lumea literară a epocii. Cartea este o relatare a adolescenţei şi tinereţii rebele şi chinuite a autorului, un romantic revoltat în accepţiinea clasică a cuvântului. În plus, Confesiunile… reprezintă una dintre primele descrieri detaliate a dependenţei de un drog (pe atunci legal) : opiul. Sensibilitatea acută a celui ce povesteşte şi rememo­rează, ampla fresca socială pe care o reuşeşte De Quincey – de la lumea micii nobilimi până la cea a mahalalelor mizere din Londra, unde adolescentul fugar ajunge să trăiască o vreme –, precum şi descrierea plăcerilor şi chinurilor opiului, fac din Confesiunile… lui De Quincey o lectură deopotrivă cuceritoare şi instructivă. Printre autorii asupra cărora De Quincey şi‑a exercitat influenţa de‑a lungul timpului se numără Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire si Nikolai Gogol, iar mai târziu, în secolul XX, Jorge Luis Borges.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *