Sun Tzu – Arta războiului

imagineArta războiului, scrisă cu peste 2000 de ani în urmă, are principii valabile şi astăzi. Concepută de generalul Sun Tzu ca un tratat de conducere militară eficientă a avut un mare impact asupra multor generaţii. De la el, conducătorii lumii au învăţat tactici câştigătoare: „Daca inamicul ocupă o poziţie de forţă, hărţuieşte-l, dacă e bine hrănit, înfometează-l, dacă se odihneşte, împinge-l la acţiune”. Puţini aplicanţi ai principiilor sale, nu doar despre filosofia războiului, au dat greş.

Principala sa povaţă:  „simte-te puternic când eşti slab şi slab când eşti puternic” nu e doar o sintagmă, ci un predicat necesar luptei pentru victorie.

Cei care vor să câştige poziţii, vor să cucerească pieţe sau să devină manageri de succes ar trebui să înceapă lectura obligatorie cu Arta războiului şi cu Principele lui Machiavelli.

Legenda spune că datorită acestei lucrări, militarul de atunci Sun Tzu a fost primit de Împărat care i-a comandat să instruiască 180 de fete din harem. El le-a împărţit în două grupe, punând la comandă pe cele două ibovnice preferate de mai marele imperiului. Le-a învăţat cum să conducă ostilităţile şi munca sa a dat rezultate.

Chiar şi Napoleon a recunoscut că în victoriile sale s-a bazat mult pe tacticile dobândite de la generalul chinez care a trăit în secolul 8 înainte de Cristos.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *