Stephen King – Mobilul

UnknownActiunea din cartea Mobilul este construită şi prezentată în binecunoscutul stil al “maestrului genului horror”, cum a fost numit de cei de la Kirkus Review, cititorul fiind atras de firul narativ şi de suspansul creat de talentul autorului.

În Mobilul se poate observa o îmbinare a mai multor genuri, precum science-fiction, horror, thriller, fapt ce amplifică deja cunoscuta atracţie exercitată de opera lui King asupra cititorului.

Romanul lui Stephen King prezintă o posibilă variantă a sfârşitului lumii, sfârsit care este declanşat prin intermediul tehnologiei. Sălbăticirea şi nebunia din rândul celor tot mai dependenţi de tehnologie şi de ultimele invenţii ale acestui domeniu va fi cauzată de un “semnal”, asemănator unui virus, trimis utilizatorilor telefoniei mobile, probabil de către “un” terorist, misterul planând asupra acestui detaliu. Oamenii respectivi vor deveni un fel de zombie, “telnebuni”, cum sunt numiţi în roman.

Cele noua capitole ale romanului au titluri interesante şi bine alese, precum “Semnalul” (capitolul de început), “Viermele”, “Salvare în sistem” (ultimul capitol) etc., termeni specifici chiar lumii informaticii, alături de alte titluri care desemnează locaţia în care se va desfăşura acţiunea şi nu numai.

Personajul principal al romanului este Clayton Riddell, “un tânăr lipsit de importanţă pentru istorie”, pentru a cita din roman, dar ale cărui calităţi vor fi relevate pe parcursul cărţii. Înainte de a face drumul către propria casă, din Boston, acesta cumpăra un cadou pentru soţia sa, Sharon, un prespapier, intenţionând ca din Boston să ia un cadou şi pentru fiul său, Johnny. Ajuns în Boston, Clay se va confrunta cu declanşarea nebuniei în rândul utilizatorilor de mijloace moderne de comunicare. În haosul creat, personajul principal va cunoaşte alţi oameni care nu au fost afectaţi de “semnal”, alături de care va lupta pentru supravieţuire, dar va şi încerca să ajungă la fiul său, Johnny, pentru care era foarte îngrijorat.

Din grupul care se alătura lui Clay pot fi enumerati Thomas McCourt, Alice Maxwell, Jordan (un băieţel de 12 ani ce-i amintea lui Clay de fiul său), Charles Ardai – rectorul unei academii din Noua Anglie, Daniel Hartwick, Denise Link, Ray Huizenga. Dupa ce Tom, Clay şi Alice vor poposi pentru scurt timp în casa primului, pentru a face rost de provizii, cei trei vor porni din nou la drum, întâlnindu-se cu Charles-rectorul şi cu Jordan, ajutorul acestuia. După ce grupul îşi  pierde doi membri, spre finalul romanului, acesta îşi recapată din consistenţă, prin alăturarea altor trei, Daniel, Denise şi Ray.

Mobilul poate fi considerat un adevarat science-fiction apocaliptic, justificându-şi totodată aprecierile date de cei de la The New York Times, referitoare la “atmosfera sa obsedantă”, “sarcasmul faţă de cei inrobiti tehnologiei”, “scenele de violenţă oribilă şi compasiune umana”, “primul roman al secolului 21 care captează cu adevarat teroarea”.

De acelaşi autor

Oraşul bântuIT

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *