Stendhal – Despre dragoste

CopertaLa treizeci şi cinci de ani, Stendhal o cunoaşte pe Matilde Dembowski, de care se îndrăgosteşte fulgerător. Respins de femeia adorată, îşi propune să scrie o carte în care să facă o analiză „exactă şi ştiinţifică” a iubirii. Astfel ia naştere eseul Despre dragoste. Pornind de la o tipologie a iubirii cu patru categorii – iubirea-pasiune, iubirea-capriciu, iubirea fizică şi iubirea din vanitate –, Stendhal descrie procesul de „cristalizare” prin care îndrăgostitul ajunge la „iubirea perfectă”. Rezultatul este o carte unde consideraţiile obiective au pe alocuri o profundă amprentă personală, unde poezia şi anecdota se împletesc cu psihologia, iar vocea filozofului e acompaniată de aceea a îndrăgostitului.

Order Despre dragoste Preţ @ RON24,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Stendhal – Despre dragoste”

  1. Bookish Style spune:

    Am avut o singura intalnire cu Stendhal, in liceu, cand am parcurs „Rosu si Negru”. Acum cativa ani am incercat sa citesc „Manastirea din Parma”, dar mi s-a parut oarecum plictisitoare. „Despre dragoste” pare sa aiba o abordare diferita, un pic filosofica. Sper sa nu ma dezamageasca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *