Stefan Zweig – Jucătorul de șah

JUCATORUL.DE.SAHDe Alexandru Cristian

Uneori timpul în care trăim ne poate determina să înfăptuim lucruri la care nu ne-am gândit. Orice lucru care ni se pare nedrept sau orice fatalitate poate fi o binecuvântare. Viaţa noastră nu este în mâinile noastre.

Pe un pachebot aflat în largul unui ocean, printre atâţia oameni obişnuiţi se află Mirko Czentovic. Un campion remarcabil, un adevărat geniu al şahului. Alături de mari maeştri ai lumii precum Alehin sau Bogoliubov şi-a găsit loc şi Czentovic fiu al unui barcagiu sărac din sudul Dunării. Campionul mondial la şah călătoreşte spre America de Sud pentru a cuceri acel continent tumultos cu jocul său.

Deşi este un mare şahist Czentovic era cunoscut ca un om cu o mare incultură, incultura lui era universală aproape în orice domeniu. Orfan de la o vârstă fragedă Czentovic a fost crescut de un preot care era pasionat de şah. Preotul descoperind din copilărie pasiunea acestuia pentru şah

l-a ajutat să înveţe regulile acestui joc. Având un talent unic, fascinat de cele 32 de piese şi 64 de pătrate, Czentovic va ajunge un campion legendar caracterizat printr-un joc calm şi răbdător.

Czentovic este un om care atrage multe priviri şi ridică multe semne de întrebare. Toată lumea doreşte să fie în preajma legendarei sale fiinţe. Un scoţian McConnor orgolios şi vanitos îl provoacă la o partidă de şah. După înfrângerea lui McConnor se întâmplă ceva care ţine de necunoscutul vieţii. La revanşă un anumit domn B. îl ajută pe scoţian să obţină o remiză în faţa lui Czentovic.

Privit ca un personaj misterios, acest domn B. originar dintr-o renumită familie austriacă, apropiată familiei imperiale este un maestru al şahului. Deşi nu a mai jucat şah de 25 de ani domnul B. demonstrează că este un as, rănindu-l în marele său orgoliu pe legendarul campion.

Povestea vieţii domnului B. este una de un eroism rar întâlnit. Arestat de nazişti acesta se luptă cu demonii totalitarismului cu ajutorul jocului de şah. Perioada de tortură plină de rafinament, prin însingurare, este depăşită de domnul B. cu ajutorul unei cărţulii de şah şi cu ajutorul minţii sale. În Hotelul Metropole, cartierul general al GESTAPO-ului un tânăr intelectual rezistă datorită unui uriaş refuz de a fi strivit de infernala maşinărie nazistă.

Stefan Zweig ne descrie în mod magistral lupta omului cu angrenajul politic ce doreşte să îl strivească. Omul reuşeşte să îngenuncheze pe călăii săi datorită unicei însuşire care nu îi poate fi furată, sufletul. Sufletul omului se ridică deasupra evenimentelor şi trece peste aceste momente de însingurare cumplită.

Jucătorul de şah este o parabolă despre totalitarism, una care ne învaţă că cel mai important lucru pentru om este rezistenţa. Stefan Zwieg în acest roman se dovedeşte a fi un real cunoscător al mecanismelor maşinăriei naziste de a strivi sufletul oamenilor. Un roman cu o forţă istorică remarcabilă şi cu un tumult pe care puţine cărţi despre ciudatul secol XX îl au. Deşi este un roman de mici dimensiuni, forţa sa interioară poate fi egalată cu Gulagul lui Aleksandr Soljeniţîn.

Order Jucătorul de șah Preț @ RON22,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *