Sorj Chalandon, la Bucureşti

Chalandon-SorjSorj Chalandon, câștigătorul Premiului Liste Goncourt – le Choix roumain pentru romanulAl patrulea zid”, a fost invitatul Institutului Francez si al Editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2014. ”Al patrulea zid”, apărut în colecția “Raftul Denisei” la Humanitas Fiction, a fost nominalizat la Premiul Goncourt în 2013 și i-a adus lui Sorj Chalandon două premii importante: Premiul Goncourt des lycéens și Premiul Liste Goncourt – le Choix roumain 2013.

Sorj Chalandon a participat la două evenimente organizate la Salonul International de Carte Bookfest 2014. Vineri, 30 mai 2014, ora 18.00, în standul Institutului Francez, Sorj Chalandon, invitat alături de traducătorul său în limba română, Doru Mareș, și de directorul editorial Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, a participat la o dezbatere cu tema “Drumul scriiturii: creație, publicare, traducere”. Sâmbătă, 31 mai 2014, ora 14.00, în standul Editurii Humanitas, s-a organizatat lansarea romanului ”Al patrulea zid”, urmată de o sesiune de autografe. La eveniment au vorbit Sorj Chalandon, Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez din România, Doru Mareș, Mircea Vasilescu, Andreea Răsuceanu, Marieva Ionescu și Denisa Comănescu.

“Rareori un text de ficțiune a reușit să surprindă atât de bine intensitatea unui război, folosind tema teatrului ca armă retorică și politică. Un roman în care se aud inimi bătând și bubuie lumea.” (L’Express)

 

“Fost reporter, Sorj Chalandon cunoaște atât de bine războiul, încât știe că nu e nimic de știut despre război. Ci doar de simțit. Acest Al patrulea zid al lui se desfășoară pe firul întins al stupefacției pe care o provoacă. Autorul spune că a scris în «tăcerea păcii». Lectura cărții, în această asurzitoare tăcere, pe când se aud iarăși zgomotele armelor, este mai mult decât necesară. Și justă.” (Le Figaro)

 

Scriitorul francez SORJ CHALANDON s-a născut la 16 mai 1952 în Tunis. Din 1973 până în 2007 a fost reporter, apoi redactor-șef adjunct la Libération, iar din 2009 este redactor la Le Canard enchaîné. A realizat reportaje despre Liban, Iran, Irak, Somalia și Afganistan, experiență pe care a folosit-o din plin în scrierile sale literare. În 1988 a primit Premiul Albert Londres pentru reportajele despre Irlanda de Nord și despre procesul Klaus Barbie. A debutat ca romancier în 2005, cu ”Le petit Bonzi”, și de atunci romanele sale au fost recompensate cu numeroase premii literare importante: în 2006, Premiul Médicis pentru ”Une promesse”, în 2008, Premiul Joseph Kessel și Premiul Simenon pentru ”Mon traître”, în 2011, Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru ”Retour à Killyb! Egs”. Romanul ”Al patrulea zid” (Le quatrième mur) a apărut în 2013.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *