Slavoj Zizek – Aţi spus cumva totalitarism?

CarteAţi spus cumva totalitarism? repune în discuţie unele concepte dominante în lumea academică actuală, autointitulată radicală, dar pătrunsă, în realitate, de reguli şi restricţii nescrise. Pornind de la premisa că liberal-democraţia se foloseşte de noţiunea ideologică de totalitarism pentru a-şi menţine hegemonia, Slavoj Žižek atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, ameninţarea totalitară sprijină un fel de interdicţie nescrisă de a gândi, menită a descuraja orice angajament radical consistent.
Într-un ritm accelerat, fără a diminua conţinutul analizei, Žižek îmbină teoria înaltă cu aspecte ale culturii populare, trecând de la Schelling la Forest Gump, pentru a descoperi semnificaţii şi simbolisme ce pun în lumină procese ideologice şi psihologice fundamentale, aplicând abil paradoxul şi ironia, sub care ascunde analize percutante la adresa Holocaustului, stalinismului sau studiilor culturale. Astfel, ne propune urmărirea unei mişcări dialectice între diversele sensuri concrete ale unei noţiuni universale, lansându-ne o provocare: aceea de a rezista seducţiei retoricii simpliste şi a căuta noi modalităţi de angajare colectivă.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Slavoj Zizek – Aţi spus cumva totalitarism?”

  1. SIM spune:

    Este prima carte din viata mea din care nu am inteles mai nimic. E cam aberant Zizec asta, si plictisitor numai zic, bate campii ……………….. na ca un filosof, ca sa ii faci

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *