Janusz L. Wisniewski – Singurătate pe net

indexDe Alexandru Cristian

Dragostea este un sentiment sublim. Nu o putem determina și  nu o putem delimita. Dragostea poate fi virtuală sau este doar un sentiment ce este caracteristic unor fiinţe ce au frica de singurătate. Nu toate fiinţele doresc dragostea, cele mai multe speră să o atingă şi de frică nu se apropie de ea.

Născut de ziua numelui, 30 aprilie, Jakub este un om de ştiinţă ce lucrează la Institutul de Genetică Moleculară Max Planck. Un tânăr cercetător prins în amintirile unor mari iubiri, Natalia, Jennifer. Cu Natalia dragostea nu  a fost vorbită ci doar simţită. Sfârşitul tragic al Nataliei îl aruncă în golul minţii. Internat la dezintoxicare,  va cunoaşte o poveste cutremurătoare. Preotul Andrei este nebunul care şi-a tatuat pe braţ apostazia. Sufletul și mintea sa suferă dar o forță îl face să treacă peste deziluzia supremă, dorința de a continua să trăiască.

Un tânăr doctorand polonez îi arată posibilitatea comunicării pe internet, uşor şi fără pierdere de timp. ICQ un program revoluţionar care oferă posibilitatea de a vorbi cu oricine oricând. Jakub poate vorbi cu oricine pe internet pentru a-și alina tragediile din viața sa.

 Ea este o tânără dezamăgită de relația cu soțul ei, un soț prea ocupat pentru  a avea timp și de ea. Rutina distruge căsniciile și omoară dragostea. Pasiunea pentru carieră le-a distrus pasiunea și focul primelor emoții.

Se văd în tren dar nu se cunosc. Pe net se vor cunoaște dar viața reală va fi o enigmă pentru ei. Ea are curajul de a-l aborda pe net, el curajul de a vorbi. Dragostea lor virtuală începe să crească și să prindă proporții nebănuite. Dar viața nu este întotdeauna așa cum ne-o imaginăm. Jakub  o dorește lângă el, deși Ea este doar o serie de scrieri virtuale. Conversațiile îi alină singurătatea.

            S-a făcut atât de liniște în lumea fără tine, o frază ce îl va zgudui pe Jakub și îl va face să o iubească. Un blestem ce îl urmărește după stupiditatea sfârșitului marii iubiri, Natalia. Încep să-și vorbească și amândoi își descriu viața, trăirile și emoțiile. Tragediile se împletesc și relația lor se consolidează;  Jim și Kim, Asia, eroii ai unor destine frânte de imposibilitatea de a suporta forța dragostei.

Se vor întâlni în capitala iubirii eterne, Paris. Noaptea lor de dragoste va fi un vis care îi va salva de la moarte. Rodul dragostei lor este Jakub. Ea va sfârși împăcată în brațele unui soț care s-a dovedit a nu fi un om rău, el așteaptă un tren ce va ajunge la oră fixă…

Janusz Leon Wisniewski a creat o capodoperă despre inutilitatea iubirii virtuale și realitatea dură. Viața este ceva palpabil, virtualul domină și distruge. Destinele celor doi se vor lovi de imposibilitatea trăirii acestui sentiment. Scris alert, bine construit este un roman care te vrăjește, îl lași din mână doar la final și atunci ai regretul că povestea nu continuă.

Singurătate pe net este un roman zguduitor despre viață, dragoste, demonii lăuntrici, societate, tehnologie. Scriitorul polonez a descris cel mai bine conflictul între valorile Vestului și trăirile Estului. Istoria tragică le unește dar le și separă. Este inutil să trăiești fără să iubești sau măcar să te gândești la iubire, aceasta este învățătura desprinsă din această scriere cutremurătoare.

 

        Dintre toate lucrurile eterne, dragostea durează cel mai puținJanusz Leon Wisniewski

 

Order Singurătate pe net Preţ @ RON33,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *