Sibel Turker – Poeta a murit

imaginePrimul roman al lui Sibel Türker este o poveste a mai multor generaţii şi grupuri sociale de femei din Turcia, istorisita din perspectiva lui Ersin, o tânără al cărui nume de băiat (pe care tatăl ei a insistat să-l poarte) este un simbol pentru existenţa ei, cumva proscrisă în familia care, după moartea tatălui, este formată numai din mama care-şi petrece zilele în faţa televizorului, privind emisiuni cu caştiguri, şi sora ei, Yesim, care-şi aşteapta propriul prinţ fermecat. Yesim cheltuieşte economiile familiei pe pantofi, pe farduri şi pe operaţii menite să-i redea virginitatea pierdută, ori de câte ori presupusul candidat la căsătorie se dovedeşte a fi o dezamăgire.
“ Poeta a murit” oferă o imagine poetică prezentată cu iscusinţă a vieţii lăuntrice a diferitelor generaţii de femei din Turcia. Prejudecăţile sunt înfrânte şi, deopotriva subliniate şi, în ciuda tragicului, romanul lui Sibel Türker are umor, umor negru, şi o scriitură minunată.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *