Sheryl Weinstein – Secretele lui Madoff. Dragoste, bani, eu & Bernie

CarteCea mai cunoscută fraudă din istoria bursei americane, povestită de amanta celui care a comis-o, Bernard Madoff. A fost o femeie de afaceri de excepție, deșteaptă și influentă. După o relație intimă de 20 de ani cu Bernard Madoff a pierdut totul.
Bernard (Bernie) Lawrence Madoff, născut în 1938 la New York, este un cunoscut fost om de finanţe american, broker și director la NASDAQ New York. În 1960 a creat celebra Bernard L. Madoff Investment Securities LLC de pe Wall Street, firmă de brokeri, investiţii şi consiliere financiară, cu greutate la bursa newyorkeză, pe care a condus-o până la arestarea sa din 11 decembrie 2008. În timpul crizei economice care a izbucnit în 2007 s-a descoperit că Madoff, care număra printre clienţii săi unele dintre cele mai mari bănci din lume, a delapidat într-o carieră de 48 de ani suma de 65 de miliarde de dolari, devenind cel mai mare escroc de bursă din istorie. La vârsta de 71 de ani a fost judecat, găsit vinovat la 11 capete de acuzare şi condamnat la pedeapsă de 150 de ani de închisoare.
Sheryl Weinstein l-a întâlnit pe Madoff în 1988 și avea să întrețină cu el, în următorii 20 de ani, o relație personală și secretă. La vremea aceea, ea se apropia de vârsta de patruzeci de ani și era directoarea financiară a uneia dintre cele mai puternice organizații caritabile din SUA: Hadassah (organizația femeilor sioniste din America). Avansurile pe care puternicul mogul de pe Wall Street a început să i le facă au surprins-o pe Sheryl într-o etapă vulnerabilă a vieții personale. Și-a investit sufletul și toți banii în afacerea celui care avea să-i devină amant.

În 1988, Sheryl s-a trezit în fața unei dileme uriașe. Bernie Madoff îi acordă o mare atenție și se purta extrem de curtenitor cu ea, femeia ajunsă la maturitate și aflată într-un moment de răscruce al căsniciei. Deși îi plăcea să se simtă dorită, ca director al organizației de caritate ce era, Sheryl ar fi avut mult de pierdut dacă ceda acestor avansuri. I-a cerut lui Bernie s-o ia mai ușor. În următorii cinci ani, au urmat întâlniri de afaceri, prânzuri, cine intime și apoi momente private în camera de hotel în care amândoi se simțeau minunat. „Nu trebuie să ai încredere în mine”, i-a spus el superficial. Iar ea l-a ignorat, deși aceste vorbe s-au dovedit apoi profetice…

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *