Sfaturile specialiştilor Amazon.com adresate scriitorilor: ficţiunea nu vinde

Amazon.com a ajuns la al treilea raport trimestrial privind vânzarea ebook-urilor.  Cu destule date culese, specialiştii susţin că sunt în stare să aprecieze tendinţele în publishingul digital pentru a-i ajuta pe autori să ia cea mai bună decizie privind manuscrisele lor. Au urmărit patru indicatori: clasamentul titlurilor, numărul de unități vândute, veniturile brute și veniturile autorilor.

Sfaturi pentru editori: DRM dăunează procesului de vânzare a cărţilor electronice

studiu amazon

Primul  grafic al Author earning arată numărul de titluri din listele de bestseller-uri Amazon. Cu fiecare dintre rapoartele lor trimestriale, numărul de titluri de ebook-uri a crescut. Şi Amazon a adăugat noi categorii, sub-categorii, și sub-sub-categorii. la fel ca într-o librărie au suplimentat numărul de  rafturi, oferind titlurilor mai mare vizibilitate. Totuşi, multe dintre noile apariţii editoriale au o audienţă în general foarte scăzută, astfel încât acestea nu aduc un impact semnificativ câștigurilor din graficele de pe rândul doi.

 Ce sugerează analiştii raportului e că vânzările „BIG FIVE” (Simon and Schuster. Penguin Random House, Macmillan Publishers, HarperCollins, Hachette Book Group), cele mai mari edituri ale lumii, au scăzut cu 4%, iar acești editori au mai rămas doar cu cota de 16% din totalul  ebook-urilor descărcate de pe Amazon.studiu amazon 2

În continuara raportului se arată (vezi graficul de mai sus n.a.) că noul curent indie (self publishing-ul, adică autorul îşi face singur editarea, corectura, tehnoredactarea şi îşi alege coperta, doar ISBN-ul se generează automat) continuă să crească ajungând la uluitoarea cotă de 31%.

studiu amazon 3Grosul vânzărilor/zi devine interesant.  „Big Five” conduce însă. De ce? Pentru că preţurile de vânzare ale ebook-urilor lor sunt mai mari decât ale celorlalţi. Dar şi costurile indie sunt mult mai mici. Încă e prea devreme pentru estimări viitoare, spun analiştii Amazon.

studiu amazon 4Într-un raport din februarie al aceleaşi echipe se preciza că autorii care-şi publică singuri operele au ajuns să câştige la fel ca cei care publică la marile edituri, cel puţin conform rapoartelor de vânzări de pe Kindle. Acum, cei din prima categorie câştigă din drepturile de autor mai mult decât ceilalţi la toate marile edituri combinate. Acest lucru întăreşte un recent articol din The Guardian care vorbea despre lipsa unei dezvoltări durabile a vechiului stil de publishing, în care autorii câştigă tot mai puţin, iar editurile tot mai mult.

Cei care îşi editează singuri opera câştigă până la 40% din veniturile cărţilor lor vândute pe Kindle. Zilele în care self-publishing-ul reprezenta ultima opţiune sunt demult apuse.  Foarte multe lucruri s-au schimbat în ultimele şase luni.

SE CAUTĂ 20 DE TALENTE LITERARE

În plus față de diagramele plăcintă, pe vânzările și veniturile, autorii raportului vorbesc despre DRM
(Digital Rights Management} ca o idee proastă. Multe companii de filme, muzică, jocuri şi din industria de carte au investit mult în acest proces. DRM reprezintă o mică provocare pentru pirati, care pot sparge aceste încuietori electornice cu doar câteva click-uri. În plus, odată securizat, este dificil pentru client să-şi mute produsele achiziţionate pe alte suporturi.  DRM este opțional pe Amazon. Editorii mari optează cam sută la sută pentru astfel de platforme de securizare. Studiile aprofundate au arătat că cei care nu folosesc acest program de criptare vând mai mult decât ceilalţi.

studiu amazon castigurile autorilorDin graficul de mai sus se poate vedea că autorii sau editorii care vând cărţile la un preţ mai mare preferă sistemul DRM.

Autorii studiului sunt de părere că sistemul de criptare dăunează procesului de vânzare.

studiu amazon castigurile dupa genul publicisticInterpreţii studiilor consideră că graficul de mai sus este unul dintre cele mai importante publicate vreodată. Acesta arată nu numai că cititorii preferă povestirile romantice, ci şi că self-publishing-ul a câştigat cote excepţionale, atunci când autorii au optat pentru cele trei genuri literare: romane de dragoste, thrillere&mistery şi non-ficţiunea.

Ca sfat, ce-l dau americanii, este că erotismul nu vinde. Doar 1, 2% din totalul cărţilor achiziţionate prin sistemul Kindle au făcut parte din această categorie.  Ficţiunea literară e anemică.

Aşa că dragi autori scrieţi, doar scrieţi, dar vedeţi ce scrieţi şi unde publicaţi.

SE CAUTĂ 20 DE TALENTE LITERARE

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *