Serghei Nosov – Viaţa secretă a monumentelor din Sankt-Petersburg

1De Alexandru Cristian

Când marele ţar Petru s-a gândit să construiască un oraş la gurile Nevei majoritatea oamenilor au surâs la ideea aceasta. Ambiţia uriaşă  a ţarului a dat naştere la viitoarea capitală imperială, un oraş care are ca punct de reper voinţa imperială. Născut printr-un ucaz imperial oraşul  a fost destinat unei istorii măreţe.

Monumentele sunt construcţii simbolice care sunt situate între două împărăţii, cea vie şi cea nevie, ne spune Serghei Nosov. Monumentele au toate o istorie. O istorie cumplită, tragică sau fascinantă. Topite, sparte în bucăţi, demontate, mutate, vopsite acestea au răbdat cu impasibilitatea unui lucru fără suflet dar care poate semăna iluzii în sufletele oamenilor.

Viaţa secretă a monumentelor din Sankt- Petersburg este istoria destinului sculptat în bronz sau piatră al Rusiei dar şi al acestui oraş. Soarta măreaţă a acestui oraş  a fost marcată de apariţia unor sculpturi care au valoare simbolică. Un monument este un simbol, o reprezentare materială despre un anumit eveniment sau persoană. Este o creaţie personală dar cu vocaţie socială. Fiecare locuitor al unui oraş are monumentul său.

Serghei Nosov ne avertizează că oamenii sunt laşi în faţa vieţii  şi cer monumentelor să dea seamă pentru faptele semenilor lor. Ce vină au statuile care l-au glorificat pe Lenin, Stalin sau alţi lideri? Vina de a reprezenta pe cine nu trebuie. Viaţa monumentelor din Sankt-Petersburg este strâns legată de agitata istorie politico-militară a imperiului rus.

Cu un condei îmbietor Serghei Nosov ne descrie viaţa celor mai importante monumente. Cum au apărut, de când, unde  au fost situate de-a lungul istoriei lor, cum s-au raportat oamenii la ele.

Monumente semnificative sunt  Neplehanov-geniul întruchipat al marxismului, Pirogov- fondatorul medicinei şi anatomiei de gheaţă, Invizibilul monument al lui Gogol, monumentul lui Volodarski- care parcă şi acum ne vorbeşte de la tribună, câinele de pe piedestal-monument închinat celui mai bun prieten al omului dar şi  a savantului rus I.V. Pavlov.

Enciclopedia lui Nosov este o contribuţie importantă la măreţia acestui oraş. Pe bulevarde largi, pe străzi mici, în cartiere centrale sau periferice aceste reprezentări au o valoare uluitoare. Oamenii iubesc monumentele lor. Dacă dispare un monument acesta este un semnal clar de rupere a rădăcinilor istorice. Monumentele sunt rădăcinile acestui oraş. Deasupra lor au crescut tulpini şi flori.

Serghei Nosov ne spune că oamenii se tem groaznic de monumente. De ce? Pentru că le spun în faţă adevărul, ceea ce a fost sau este. Ideea unui alt monument este mai cumplită decât va fi monumentul însuşi, concluzionează Nosov.

O carte extraordinară care te face să te îndrăgosteşti de un oraş pe care nu l-ai văzut. Dar dacă în schimb l-ai văzut te face să doreşti să-l revezi cu siguranţă  cu un alt suflet.

 

Monumentele sunt cărţi de istorie în piatră.

Order Viaţa secretă a monumentelor din Sankt-Petersburg Preţ @ RON34,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *