Serghei Dovlatov – Geamantanul

1De Alexandru Cristian

Viaţa într-un stat totalitar nu este atât de plicitisitoare pe cât am putea crede. Oamenii se străduiesc din răsputeri să trăiască bine.  Într-o societate închisă contrabanda şi falsul sunt la mare căutare. Rusia sovietică a anilor 1970 părea o fantomă uriaşă pentru Vest, ruşii se obişnuiseră să trăiască aşa. Iadul era mai vesel, ne povesteşte un tovăraş ce lupta contra împlinii comunismului.

Geamantanul plin cu lucruri ne poate aduce aminte de o grămadă de întâmplări.  O cămaşă, nişte şosete, o mănuşă. Un emigrant rus deschide un geamantan care cuprinde povestea vieţii sale. O viaţă petrecută în Rusia sovietică unde teama era la tot pasul. O povestire în ramă savuroasă, plină de substanţă şi de înţeles, Geamantanul este o filosofie a istoriei subtilă şi ironică. Fiecare lucru din geamantan ne povesteşte câte ceva. Şosetele finlandeze de nailon de micul comerţ şi trafic de pretutindeni, centura de ofiţer de o armată plină de adepţii ai lui Bachus, nişte ghete de o statuie a celebrului savant Lomonosov, o căciulă de blană de însemnătatea banilor.

Ironic, inteligent cu un scris realist expresiv Serghei Dovlatov este revelaţia literaturii ruse la final de secol XX. Un secol măcinat de conflicte şi ură. Dovlatov este un Dostoievski modern, vesel şi sarcastic. Iadul său este un circ, o comedie în care toţi sunt actori cu voia lor. La Dostoievski omul se chinuieşte între fizic şi metafizic la Dovlatov omul îşi dă seama de inutilitatea sa pe pământ într-o anumită eră istorică. La Dostoievski persoanele gândesc atemporal, la Dovlatov oamenii sunt temporali, palpabili, reali. Conflictul om-stat este reprezentat, la  Serghei Dovlatov, de încercarea de multe ori amuzantă de a păcăli   un sistem monstruos. Monstrul este păcălit cu  umor şi ironie. Într-o lume tristă trebuie să zâmbim şi să simţim evenimentele. Tragedia nu este tipică omului de rând. Dovlatov scrie comedia omului simplu,  Dostoievski  ne povesteşte despre om ca  un gânditor permanent. Omul lui Dovlatov este modern,  omul lui  Dostoievski arhaic.

Fiecare poveste este scrisă cu pasiune şi cu o dorinţă certă de a caricaturiza. U.R.S.S. a fost o creaţie hilară şi ambiguă a istoriei. Un roman cu accent autobiografic, Geamantanul este  una dintre cele  mai vesele şi haioase  scrieri despre lumea tristă şi cenuşie a comunismului.

Scriitor de forţă epică şi filosof subtil al istoriei, Serghei Dovlatov a creat o epopee a vieţii citadine din Rusia.  Soljeniţîn este un martor al durerii, Dovlatov un martor al hazardului comic-trist al vieţii. La primul, omul este chinuit şi supus sistemului la  al doilea omul înlănţuit se revoltă cum poate mai bine, prin încălcarea regulilor de aur ale  societăţii comuniste.

Să deschidem un geamantan… dacă vom găsi ceva în el atunci vom şti ce am trăit, dacă nu… înseamnă că urmează să trăim.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *