Savatie Baștovoi – Diavolul este politic corect

1De Alexandru Cristian

Dacă în viitor totul va fi programat? Dacă nu vom putea întreprinde nimic fără a avea siguranţa că noi am făcut acel lucru? Dacă vom fi controlaţi?

Diavolul este politic corect când doreşte să îşi atingă scopurile. Un roman tulburător despre sclavia omenirii, controlul populaţiei. Baza acestui roman este profeţia lui Bertrand Russel despre viitorul omenirii. Reducerea numărului populaţiei este un bine necesar pentru dezvoltarea lumii, susţine laureatulu Premiului Nobel.  De ce este susţinută o astfel de idee sinistră? Teoria insuficienţei resurselor pământului este un pilon ce sprijină această teorie. Populaţia mărită nu va putea fi hrănită corespunzător de un pământ care este plin de resurse neregenerabile. Populaţia mărită va creşte conflictele în interiorul acesteia.

Ieromonahul Savatie Baştovoi este un scriitor plin de forţă lirică şi vigoare intelectuală. Personajul principal este Iacob Kohner un om care se luptă cu un sistem politic ce controlează tot. Obsesia populaţiei este obsesia sistemului. Neputând învinge sistemul Iacob va găsi o nouă cale de a înfrânge această rezistenţă  a sistemului, calea lui Hristos.

Într-o vreme în care credinţa şi biserica aparţineau unei lumi de muzeu, câţiva oameni au luptat  pentru păstrarea luminii lui Hristos în interiorul lor dar şi în lume. Învingerea sistemului este un rezultat al unei strădanii mari, o bătălie ascunsă. Sufletul omului este câmpul de bătălie dintre Dumnezeu şi diavol, spune Dostoievski. Sufletul omului este singurul lucru care nu poate fi ucis dacă se păstrează în el dorinţa de a lupta pentru credinţa.

Diavolul este politic corect este o carte despre mântuire atunci când aceasta nu mai este prezentă. Este o carte despre găsirea unui firicel de lumină într-un ocean de întuneric. Lumina ne poate mântui, ne poate salva dar ne şi poate învăţa lupta. Azilul Euthansius nu este unica soluţie pentrua a schimba lumea şi a-i prelungi viaţa. Dorinţa diavolului de  a răni moştenirea lui Hristos este oprită de oameni care luptă cu mare credinţă. Ei sunt noii mărturisitori ai lui Hristos.

 

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *