Jean Paul Sartre – Teatru

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1964

„pentru opera sa care, prin spiritul de libertate şi prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influenţă asupra epocii noastre”

Profesor la Şcoala de Artă dramatică a prietenului său Charles Dullin în 1942-1943, Sartre extrage din teatrul clasic grec şi din Estetica lui Hegel propria sa concepţie despre un teatru auster, moral, mitic, aducând cu un ritual. Jean Paul Sartre propune, aşadar, un teatru mitic, ce transpune marile probleme ale epocii contemporane, la care ne îngaduie să reflectăm, în timp ce împrejurări deosebite şi situaţii critice forţează personajele la o alegere vitala. Acestui conţinut moral, dar nu şi moralizator, i se potrivesc o acţiune scurtă şi violentă, o montare austeră, o exprimare limpede, tensionată, sobră, pastrând ceva din pompa antica şi transformând reprezentaţia într-o adevărată ceremonie. […] Problemele dezbătute vizează culpabilitatea individuală sau colectivă. Spaţiul este claustral: oraş închis sau asediat, infern, închisori, camere-refugiu, camere-sechestratoare.

De acelaşi autor

Adevăr şi Existenţă

Zidul

Order Filosofie Preţ @ RON45,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *