Márai Şandor – Lumânările ard până la capăt

1De Alexandru Cristian

Iubirea şi prietenia sunt două valori fundamentale ale omului. Ambele înseamnă dăruire şi altruism. Dacă iubirea este trădată omul suferă. Dacă prietenia este necinstitită omul speră…

După 41 de ani şi 43 de zile doi oameni aşteaptă adevărul. Lumânările ard până la capăt în noaptea fantastică a timpului. Un timp al sincerităţii, al cunoaşterii. Henrik şi Konrád iubesc aceeaşi femeie, Krisztina. Iubirea lor este sinceră sau doar o vâltoarea. O pasiune le poate distruge prietenia din tinereţe?

Câtă vreme omul mai are de rezvolvat anumite probleme pe pământ trăieşte, adevărul despre vânătoarea din noaptea ploioasă  i-a ţinut în viaţă pe cei doi prieteni de o eternitate. Pe cine a iubit Krisztina? Pe Henrik  raţionalul şi infantilul sau pe Konrád visătorul şi melancolicul. Pe militar sau pe artist.

Oamenii îşi pierd sentimentele bune  în  mlaştina egoismului şi a vanităţii, spune Henrik. El şi-a pierdut sentimentele într-o noapte întunecată, plină de mister. Un incident grav, o rătăcire de moment? Fapta lui Konrád este răspunsul la veşnica întrebare a lui Henrik, femeia vieţii lui l-a iubit?

Henrik plin de amărăciune îi acuză după un aproape jumătate de secol pe Krisztina şi Konrád că s-au aliat pentru o crimă împotriva lui, pe care Konrád a fost laş să o execute.

Sándor Márai a scris un roman despre sacralitatea prieteniei şi despre cuvintele care nu se spun. Dacă nu rosteşti adevărul rişti să fi distrus de minciună. Dacă nu poţi fi sincer mai bine să mori decât să declari cuiva prietenia. Márai ne descrie cu regret o lume care a a apus de mult, lumea prieteniei şi a onoarei. Un roman fantastic care curge precum nisipul în clepsidră Lumânările ard până la capăt este povestea tuturor care au avut şi au prieteni.

Scris cu o fineţe de poet şi cu un realism exact, Lumânările ard până la capăt, este parabola prieteniei transpusă în literatură. Un roman exemplu şi o învăţătură pe care nu o poţi uita, prietenia nu este un joc.

De acelaşi autor:

Moştenirea Eszterei

Order Lumânările ard până la capăt Preţ @ RON20,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *