Samantha Harvey – Ținutul pustiit

Pe măsură ce maladia Alzheimer începe să îi clatine echilibrul existențial și sentimentul identității, Jack Jameson, un arhitect aflat în pragul pensionării, începe să țeasă povești despre propria viață, emoționante și fragile, numai pentru a le uita apoi, odată cu gesturile mărunte ce alcătuiesc viața de zi cu zi. Ceștile ajung în sertarul biroului, hainele în cuptor, anii par săptămâni, iar cuvintele își pierd sensul. Diverse evenimente din viaţa lui Jake se intersectează constant, sugerând intermitent dezorganizarea minţii care cedează pas cu pas în faţa bolii. Treptat, Jake se uită pe sine, odată cu ceilalți și, în final, până și cele mai limpezi amintiri ale sale ar putea să nu fie adevărate. Închis fără scăpare în celula propriei minţi în destrămare, Jake Jameson ni se arată în cea mai sinceră şi mai intimă lumină.

Scris din perspectiva bolnavului de Alzheimer, experiment de un mare curaj literar, Ținutul pustiit conturează nu numai autoportretul unui personaj bântuit de enigme pe care nu le mai poate dezlega, ci și radiografia unei boli la fel de enigmatice.

Nominalizare la premiile: Guardian 2009, Man Booker 2009 şi Orange 2009.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *