Salman Rushdie, Neagu Djuvara şi Andrew Davidson, vedetele Târgului de carte Gaudeamus 2009

Salman Rushdie, celebrul scriitor englez de origine indiană, cunoscut mai ales după publicarea „Versetelor satanice” (1988), considerate antiislamiste, fiind condamnat la moarte de un tribunal iranian în timpul Ayatollahului Khomeini, va fi prezent la Bucureşti, încă din prima zi a Târgului de carte Gaudeamus, care se va organiza la Romexpo, în perioada 25-29 noiembrie 2009. Scriitorul englez va lansa marţi 24 noiembrie, ora 19,00, la Teatrul Odeon, noua sa carte „Seducătoarea din Florenţa„, urmând ca a doua zi să se întâlnească şi cu cititorii de la Târg.

Neagu Djuvara, autorul atât de îndrăgit în ultima vreme, mai ales de tineri, va lansa volumul „Amintiri şi poveşti mai deocheate„,   o colecţie de istorisiri selective despre anii adolescenţei sale, uitând interesat sau dezinteresat, exact momentul în care deţinea o serie de funcţii în primul guvern de după cel de-al doilea război mondial.

Editura Alfa încearcă să forţeze publicul devorator de cărţi să adopte şi noua stea a book-marketingului american, scriitorul canadian Andrew Davidson, cel care a obţinut peste două milioane de dolari numai pe sinopsisul cărţii sale „Gargui„. Editorul român a investit doar în drepturile de autor 20.000 de euro, ca să nu mai spunem de publicitate. Păcat că nu a existat o traducere mai serioasă.

Tot la Târgul Gaudeamus, Editura Paralela 45, care a dat o lovitură neaşteptată cu „Istoria critică a literaturii române” , încearcă să forţeze prin două sesiuni de autografe cu Nicolae Manolescu, noii tiraje.

Cea mai absentă la capitolul lansări pare a fi Editura Corint, care continuă publicarea seriilor „Tunele„. Păcat că  Editura Brumar, care s-a remarcat prin ţinută şi titluri bine selectate, este în procedură de lichidare judiciară.

Humanitas organizează evenimente, aşa cum ne-a obişnuit, în regim de metronom. Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Vladimir Tismăneanu vor fi prezenţi cu noi volume din genurile publicistice care i-au consacrat.

Cartea „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul„, o scriere celebră a Hertei Muller despre realitatea dură a regimului cincentraţionar românesc şi turnătorii care i-au amărât viaţa, nu va apărea la Polirom, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci la Editura Humanitas, probabil mai iute de mână la negocierile cu agentul literar al scriitoarei germane de origine română, câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009.

Dacă „Bookfest” a fost ediţia cu vânzări record pentru autorii Oana Pellea şi Nicolae Manolescu, toamna aceasta nu se anunţă cu titluri prea explozive, mai ales că cititorul român a mai sărăcit între timp. dar surprizele pot apărea oricând. Ăsta e farmecul cărţii. salman_rushdieNeagu_Djuvara.previewandrew-davidson460




Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *