Salman Rushdie: „Este povestea mea şi trebuie să o spun”

Celebrul scriitor de origine indiană, Salman Rushdie, intenţionează să scrie o carte despre perioada pe care a petrecut-o ascunzându-se de islamiştii fanatici. Datorită romanului său, “Versetele satanice” (1988), considerat o insultă adusă islamului, lui Mohamed şi Coranului, Rushdie a fost condamnat la moarte de liderul iranian, Ayatolahul Khomeini, printr-un decret religios numit fatwa. Autorul, acum în vârsta de 62 de ani, a fost obligat să stea  sub protecţie, departe de viaţa publică, timp de 10 ani, începând cu 1989.

Foarte puţine lucruri se ştiu despre această perioadă din viaţa scriitorului. Apropiaţi ai lui Rushdie susţin că acesta a avut o relaţie dificilă cu ofiţerii responsabili de protecţia sa. Nu a încetat să îşi viziteze prietenii, să meargă la teatru şi la cinema, în ciuda interdicţiilor impuse de permanenta ameninţare care plana asupra vieţii sale.

Recompensa pentru uciderea lui Rushdie ajunsese la impresionanta sumă de 1,8 milioane de lire sterline. De suferit au avut şi traducătorii operei „Versetele satanice”. Traducătorul japonez a fost ucis, în vreme ce traducătorul italian şi cel norvegian abia au supravieţuit tentativelor de asasinat. O altă tentativă de asasinat, de această dată asupra unui traducător turc, a dus la uciderea a 37 de intelectuali prezenţi la un festival cultural.

La 20 de ani de la condamnarea la moarte a lui Rushdie, fanii scriitorului speră că în curând vor afla mai multe detalii despre misterioasa perioadă în care acesta a stat ascuns. Prezent la Emory University din Altanta, cu ocazia unei expoziţii care conţine manuscrisele, corespondenţa şi fotografiile donate universităţii în 2006, scriitorul a declarat: „Este povestea mea şi la un moment dat va trebui spusă. Cred că acel moment se apropie”.

Conform editorilor, un roman auto-biografic ar deveni cea mai bine vândută carte a scriitorului, luându-i astfel locul romanului „Versetele satanice”. Între timp, sub semnătura lui Salman Rushdie va apărea, în toamna anului 2010, romanul „Luka şi Focul Vieţii”.

*surse: The Guardian şi The Independent

Scris de Florin Puscas

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *