Romulus Hillsborough – Shinsengumi, ultima gardă de samurai

Căderea shogunatului Tokugawa, care a condus Japonia timp de două secole şi jumătate (1603-1868), constituie cel mai important eveniment din istoria japoneză modernă. Revoluţia — Restauraţia Meiji — a început cu reacţia violentă a samurailor faţă de decizia din 1854 a shogunului de a deschide „barbarilor din vest” naţiunea izolată de până atunci. Samuraii au complotat pentru îndepărtarea shogunului, urmărind să restaureze puterea împăratului. Sub lozinca „răzbunarea cerului”, i-au vânat cu încrâncenare pe cei loiali shogunului. Shinsengumi, ultima gardă de samurai desfăşoară o poveste către sfârşitul anului 1862, hoarde de samurai renegaţi — ronini — au transformat străzile capitalei imperiale, Kyoto, într-o mare de sânge.
Administraţia shogunului a creat un corp de elită, numit Shinsengumi („Garda nou-aleşilor”), însărcinat cu eliminarea roninilor şi a altor duşmani. Cu o brutalitate fără limite, Shinsengumi a devenit cea mai înspăimântătoare forţa de securitate a shogunului.
Sprijinindu-se pe o documentare minuţioasă — scrisori, memorii, interviuri şi relstări ale martorilor oculari, Romulus Hillsborough redă o imagine provocatoare şi palpitantă a acestei perioade fascinante din istoria Japoniei.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *