Roberto Bolaño – O povestioară lumpen

De Alexandru Cristian

Abandonul este o pedeapsă, un blestem sau o școală a vieții. Singurătatea deși traumatizantă ne poate revela diferența dintre bine și rău. Clasele sociale care nu sunt bine situate în scara avuției pot naște adevărate axiome sociologice despre viață.

După tragică moarte a părinților Bianca și fratele ei rămân singuri și uitați într-o lume care nu le întinde nicio mână de ajutor. Așa începe povestea lor, o poveste despre orfani, despre părăsire și despre o busolă spartă, busola vieții lor.

Confesiunile Biancăi te mișcă și te fac să reflectezi la valoarea părinților dar și a educației într-un mediu sănătos. Singură, Bianca, mărturisește că a devenit o delincventă nu o târfă, deși libertinajul este oarecum prezent în viața ei. Fratele ei se dedică sportului și își dezvoltă o pasiune ciudată, filmele pentru adulți.

La sala de forță, fratele Biancăi se împrietenește cu doi străini, un libanez și un bolognez care le vor marca perioada tinereții. O poveste tulbure cu aspecte dubioase se naște între cei patru care ajung să locuiască împreună.

Viața Biancăi se precipită după ce îș cunoaște pe Giovanni Dellacroce o fostă mare vedetă de film, acum orb și ajuns la bătrânețe. Alegerile pe care le face Bianca sunt ghidate de valori pe care încă le mai deține deși acestea sunt deformate de stilul promiscuu de viață pe care îl duce. Bianca și Maciste, porecla vedetei, debordă de un erotism ciudat și de un fetișism lugubru.

Destinul Biancăi se împletește cu uriașa casă în care locuiește cu Maciste, o casă vie în decădere, vie în abandon. Un destin din care va ieși cu un uriaș efort de conștientizare a stării de letargie morală în care se afla.

         Iter criminis sau drumul infracțiunii se oprește la Biancă datorită unui sentiment ciudat și apăsător de folosință, astfel ea își salvează viața de la o continuă delincvență. Maciste se va duce în lumea celor drepți cu regretul neîmplinirii vieții lui iar Bianca se va scufunda în realul vieții.

Roberto Bolaňo un scriitor deja intrat în legendă a creat O povestioară Lumpen plină de realism și tragism aproape ireal. O poveste despre drumul pe care trebuie să-l parcurgem toți, un drum al vieții, un drum în care nu ne permitem greșeli.

Acțiunea situată într-o Italiei plină de convulsii sociale și morale, povestea se încadrează la prezentarea reală a unor drame umane greu de descifrat în nebunia zilnică și rutina vieții.

Pierduți sau regăsiți pe drumul delincvenței cei doi frați ne istorisesc cu sinceritate lumpen povestea lor, despre abandon, uitare și luptă.

Order O povestioară lumpen Preț @ RON19,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *