Roberto Bolaño – Anvers

1De Alexandru Cristian

A construi un puzzle este o provocare, a te uita pe un album vechi de fotografii este o căutare, o aflare. De multe ori puzzle-ul are ceva misterios, ştii că este gata dar parcă ceva îi lipseşte. Elementul plin de enigmă este omul care l-a gândit.

Rebelul Bolaňo a scris un roman absurd, un roman anarhic, un roman fotografic.Anvers(Amberes) este romanul lumii actuale, o lume absurdă, o lume în care banalul poate deveni sacru.Sacralizarea banalului duce la desacralizarea sacrului, la golirea de substanţă a lumii. Bolaňo în toată scriitura sa descrie  de fapt o rezistenţă de tip sabatian.

Romanul este scris impersonal la diferite persoane, ca un narator ce observă un puzzle pe care încearcă să-l compună, ca un album de fotografii pe care-l priveşte.Întâlnim plaje pustii , femei roşcate sau blonde, un cocoşat, un poliţist corupt, o serie de crime ce se confundă între ele, scene de sado-masochism sau de bestializare sexuală, vagi urme de  discuţii  teologice.Este o creaţie amorfă din care desprindem lumea noastră de astăzi.Este un roman în care violentul cu reflexia filosofică se îmbină fericit.De ce este un roman anarhic?Pentru că nu respectă nici un canon clasic şi pentru că este o revoltă împotriva mizeriei lumii contemporane.Este scurt timpul care ni se dă pentru a ne constru viaţa conchide Bolaňo, o revoltă împotriva timpului.De ce este absurd?Pentru că poliţistul care este braţul legii apare în scene de erotism violent, pentru că tineri sunt prinşi în capcana năucitoare a drogurilor, pentru că plaja mare pustie este tristă, pentru că la Anvers un bărbat moare după ce maşina sa este strivită de un camion plin cu porci, pentru că “realitatea pute rău.”

Titlul este dat de numele  marelui port belgian Anvers (Antwerp în flamandă), este un titlu sugestiv.Într-un port întâlnim oameni de toate categoriile, marinari, comercianţi, birocraţi, milionari, săraci, preoţi, femei ieftine, femei uşoare, mame, fiice, adolescenţi şi alte categorii.Femeile ieftine sunt cele care nu conştientizează că sunt femei iar cele uşoare cele care sunt la dispoziţia tuturor.

Este un roman trist, absurd, halucinant, o fată moare la 18 de ani de supradoză.Este un roman real, plin de toate răutăţile lumii, pentru că lumea este un spectacol absurd, unde trădarea, vânzarea sunt instaurate de un etern Iuda iar dragostea şi uitarea de un etern vândut Iisus. Lumea este plină de necunoscut şi de abject, este abject să vezi copii care au crescut într-o familie normală, care au fost alăptaţi, îngrijiţi că mor din cauza unor prafuri halucinogene cu efecte psihotrope, este absurd să vezi o mamă fiind prostituată din cauza lipsei mijloacelor de trai, este absurd să vezi un poliţist că se dedă la cele mai josnice mârşăvii, este absurd să vezi un preot că îl huleşte pe Dumnezeu, este abject şi abscons să vezi că părinţii îşi bat şi îşi umilesc copii, este trist şi absurd să vezi că Marchizul de Sade este respectat ca o Biblie de cupluri de tineri îndrăgostiţi.Este un roman, trist, violent dar extrem de real, este lumea în care trăim un puzzle care arată o lume descompusă, violentă, în care singura crimă este cea de a trăi corect.


 

Order Anvers Preţ @ RON29,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *