Roberto Arlt – Jucăria furioasă

1De Alexandru Cristian

În viaţă facem diferite alegeri. Cu unele putem să trăim cu altele nu. A schimba viaţa cuiva este ceva spectaculos dar a-ţi schimba soarta este ceva cutremurător. Nu putem şti ce a fost destinul nostru până nu l-am schimbat.

Silvio Astier este un tânăr adolescent în căutarea unei vieţi mai bune. Este sărac, se simte umilit şi doreşte să nu dispară din Univers odată cu moartea sa. Îşi doreşte să fie un bandit legendar ca Rocambole sau un poet genial ca Baudelaire.

Jucăria Furioasă a destinului său îl face să devină unic printr-o faptă josnică sau o faptă ce a salvat alte vieţi…? Silvio va încerca să se joace dar va sfârşi rănit şi în acelaşi timp nevătămat.

Romanul Jucăria Furioasă este împărţit în patru părţi. În prima parte, Hoţii, Silvio este iniţiatorul unei bande de furt juvenile, Clubul Cavalerilor de la Miezul nopţii.  După o păţanie acest club se va desfiinţa dar Silvio va rămâne cu dorinţa de a realiza ceva în viaţă cu orice preţ.

Munci şi zile este etapa maturizantă a vieţii lui Silvio. Angajat la Don  Gaetano, un anticar zgârcit şi meschin, Silvio se va revolta într-atât încăt visează să incendieze anticariatul sau…poate l-a incendiat?

Jucăria Furioasă este dezamăgirea supremă  a lui Silvio. Admis în sfârşit la Şcoala de Aviaţie, pe post de ajutor de mecanic de avion Silvio îşi poate demonstra calităţile. Pasionat de fizică şi invenţii Silvio doreşte să fie un visător care şi-a împlinit visul. Idealul său este Nikola Tesla marele stăpân al curentului electric. Dat afară a doua zi neînţelegând uzanţele instituţionale îşi doreşte să se omoare. Un singur gând îl cutremură…dacă va fi uitat în veşnicia timpului. Dacă nimeni nu va şti cine a fost sau ce a făcut Silvio Astier, micul Rocambole sau micul Baudelaire.

Iuda Iscariotul este neîmplinirea supremă a destinului său. A vrut să rămână în memoria temporală cu orice preţ. O faptă groaznică, o trădare cumplită, l-a făcut să fie veşnic în trădarea sa. Iuda a rămas singur şi frumos în trădarea sa. Silvio Astier a rămas singur şi părăsit în trădarea sa. Uneori veşnicia se câştigă cu mari greşeli. Voi fi frumos ca Iuda, spune Silvio. Neîmplinirea destinului său rezultă din faptul că a rămas veşnic nu ca un bandit celebru sau ca un poet mitic. A rămas veşnic ca un trădător cumplit.

Un roman care te poartă prin toate universurile posibile ale Buenos Aires-ului. Un destin măreţ stins de o vitregie a sorţii, Silvio Astier. Un roman şcoală despre viaţă, destin şi împlinire. O scriitură puternică, nuanţată şi plină de realism.

Roberto Arlt este un mare scriitor prin faptul că descrie cu exactitate viaţa. Silvio Astier, alter ego-ul scriitorului, este un Quijote modern în luptă cu morile de vânt ale sorţii.  Roberto Arlt este un realist expresiv şi lucid, romanul său este o fotografie în toate culorile a vieţii, o sculptură bine reliefată a marelui oraş argentinian. Roberto Arlt este cel mai cutremurător scriitor argentinian prin faptul că nici o experienţă a vieţii nu îi este străină.

Jucăria Fioroasă este un roman mare. Din sevele sale viitorii creatori ai Americii Latine au cules esenţe pentru a da naştere unei literaturi mari şi unice.

 

Nu te poţi juca cu destinul de fapt el se joacă cu tine după regulile lui…

Order Jucăria furioasă Preţ @ RON28,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *