Regis Burnet – Evanghelia trădării. O biografie a lui Iuda

Evanghelia trădării. O biografie a lui Iuda este o carte care mai lămureşte din tainele trecutului biblic. Câţi dintre noi ştim că erau doi Iuda? Unul Iscaroteanul şi altul Tedeu.  O mare dezbatere s-a stârnit odată cu apariţia unei evanghelii necanonice, prin care s-ar mărturisi lumii, altfel decât în dogmă, că Iuda „trădătorul” s-a înţeles cu Iisus, fiind de fapt singurul apostol care i-a înţeles deplin misiunea.

Cartea este împărţită în trei părţi. Prima parte pornește de la textele cunoscute şi arată cât de dificil este să modelezi personalitatea unui apostol despre care lumea şi-a făcut deja o imagine.  Autorul încearcă să constituie argumentarea în favoarea ideii că predarea lui Iisus este un mister. Celelalte două părţi aprofundează atitudinile față de acest mister. A doua tratează atitudinile tradiționale: Iuda este un trădător, un mare ticălos, răul prin excelență. A treia revine asupra unei anume răsturnări a percepţiei figurii lui Iuda, devenită din ce în ce mai evidentă odată cu Reforma, şi pune problema noii atitudini față de acest personaj şi a imposibilității, notabile cu precădere începând cu secolul al XX-lea, de a-l considera vinovat.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *