Diana Mandache – Regina Maria. Capitole târzii din viaţa mea

Capitole târzii din viaţa mea reprezintă volumul patru al seriei Povestea vieţii mele, care a consacrat-o ca scriitoare pe Regina Maria.

Aceste ultime memorii scrise spre sfârşitul vieţii Reginei nu au mai apucat să vadă lumina tiparului din cauza evenimentelor tumultoase şi a conflictelor din sânul familiei regale din România anilor ’30.
Editorul cărţii, Diana Mandache, a reuşit în urma unor îndelungi şi inspirate cercetări de arhivă să identifice manuscrisul cărţii şi să-l pregătească spre publicare.
Memoriile pierdute ale Reginei Maria constituie un document istoric de excepţională importanţă, scris de unul dintre cei mai reprezentativi participanţi la evenimentele imediat următoare primului Război Mondial.
Regina Maria descrie cu amănunte inedite participarea ei ca trimis neoficial al României la Conferinţa de Pace de la Paris şi situaţia ţării din acel moment.
De asemenea relevante sunt opiniile ei despre chestiunile diplomatice privind Transilvania, vizita cuplului regal în provincie, înainte ca aceasta să fie recunoscută internaţional ca parte a ţării, încoronarea de la Alba Iulia şi deschiderea primului parlament al României Mari.

„Rolul reginei în unirea Transilvaniei şi formarea României Mari a fost crucial, dar nu a nutrit sentimente triumfale, ci mai degrabă de compasiune pentru ungurii învinşi şi era convinsă, cu o înţelepciune mai mare decât a multora că termenii de pace impuşi Germaniei vor avea repercusiuni dezastruoase.“ The Spectator

„Aceste recent descoperite memorii pierdute ale Reginei Maria a României sunt un eveniment major pentru istoriografia regală, fiind o continuare a clasicei ei autobiografii publicată în anii ’30.“ Royalty Magazine


Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *