Rajaa al Sanea – Fetele din Riad

imagine„Fetele din Riad”, de Rajaa al-Sanea, este primul chick-lit despre femeile musulmane, scris de o tânără saudită. Volumul a fost interzis în ţara sa, dar imediat a devenit bestseller în Liban, după apariţie. La puţin timp după apariţia cărţii, autoarea care avea puţin peste 20 de ani a primit ameninţări cu moartea, pentru vina de a le fi „defăimat” pe femeile musulmane, dezvăluind detalii intime din viaţa lor.

Romanul are trei personaje. Toate femei, crescute şi educate în Occident, la zi cu ceea ce înseamnă oriunde new means of communication. Ele comunică între ele, dar şi cu soţii lor, încercând să se strecoare printre prejudecăţi şi obiceiuri impuse de religie.

Logodnicul lui Sadeem o părăseşte după ce face sex cu el. Soţul lui Gamrah divorţează de ea, după ce ea descoperă că acesta are o aventură. Michelle şi Faisal se adoră, dar el renunţă la ea, la cererea propriei familii. Poliţia ares­tează un cuplu într-o cafenea, dar majoritatea familiilor nu au nevoie de ajutorul autorităţilor ca sa intervină fără menajamente în vieţile fiicelor şi surorilor lor.

Imaginaţi-vă genul de drame, oricât de emoţionante, care se petrec printre tinerii din Occident, şi tran­spuneţi-le într-un mediu în care dacă o femeie este văzută cu chipul descoperit în public are toate şansele să declanşeze un scandal, nu poate avea întâlniri amoroase decât sub ochii rudelor, iar pentru un bărbat, să o curteze înseamnă să se ţină la kilometri distanţă fără să o scape o clipă din ochi!

„Romanul unei tinere curajoase, inteligente. Una dintre acele cărţi care au puterea de a cutremura o societate clădită pe principii opresive.” (Los Angeles Times)
„Un roman care sparge tabuurile.” (The Washington Post)

„Încercaţi să vă imaginaţi genul de drame care se petrec în Totul despre sex – însă mutaţi acţiunea din New York, în oraşul Riad!” (Time)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Rajaa al Sanea – Fetele din Riad”

  1. Costel spune:

    Cartea e foarte buna. Sunt de fapt 4 femei si cu autoarea 5.
    Comentariul de mai sus e foarte prost, pentru ca sunt secvente preluate de un neavizat necititor dintr-un alt comentariu.

  2. ovidiu spune:

    Textul de mai sus este un fragment din recenzia editurii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *