Proust – În căutarea timpului pierdut. Swann

13.99 – 6.99 Lei

În căutarea timpului pierdut este un roman neterminat, la care autorul, Marcel Proust, a lucrat mai bine de 14 ani. Structura operei cuprinde şapte părţi, prima fiind intitulata „Swann”. Ideile din acest roman se regăsesc într-o carte precedentă, şi ea lăsată neterminată, Jean Santeuil, şl publicata doar postum, în 1954.

În această operă, Proust vorbeşte despre un anume domn Swann, care îi aduce aminte de copilărie, căci acesta venea adesea în vizită la părinţii săi. Swann era agent de bursă, pasionat de lucrurile vechi şi de pictură. Swann nu este un personaj întâmplător în opera lui Proust, nu îi aduce aminte doar de copilărie şi adolescenţă, ci este un personaj-chele, prin care autorul critică dur aristocraţia vremii.

În căutarea timpului pierdut cuprinde aspecte autobiografice şi de analiză psihologică. Autorul şi-a reconstituit trecutul folosind percepţia afectivă asupra amintirilor. Putem spune că, încă de când a început să scrie, Proust a pornit in cercetarea propriei existenţe. În acest demers a fost influenţat de teoria lui Henri-Louis Bergson, potrivit căreia adevărul nu poate fi cunoscut prin procedeul obişnuit al raţiunii, ci numai prin sondarea timpului psihologic. Timpul este in opera lui Proust nu doar cel perceput de ceasornic, ci este un suprapersonaj.

„Pentru Proust realul nici nu există, decât în măsura în care este re-creat prin re-trăirea lui (ca scriere a lui)”, este de părere criticul Irina Mavrodin.

De acelaşi autor

În căutarea timpului pierdut. Vol. 1-6

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *