Petru Vintilă Jr. – Lucia Ferescu sau Steaua dimineții

De Alexandru Cristian

Misterul care ne înconjoară ne-a fascinat ore, zile, luni, ani și secole. Întrebările pe care ni le-am pus au fost adeseori urmate de nici un răspuns clar sau exact, de aceea misterul s-a adâncit. O carte despre problemele fundamentale ale vieții este o mare piatră de încercare pentru orice autor.

În casa unui celebru neurochirurg intră un adolescent timid, plin de întrebări existențiale. Chipul pictat al unei femei îl fascinează. Întrebările despre această femeie și le va pune într-un timp în care va înțelege adevărat semnificație a picturii.

În anul 1860 o tânără de obârșie nobilă dispare pentru totdeauna. Este vorba despre Angela Lucia Ferescu născută într-o călduroasă lună de vară în anul 1835, în casa marelui ban Constantin Filipescu, fiind fata Anișoarei Filipescu și a polcovnicului Alecu Ferescu primul comandant al regimentului de cavalerie român.

Încă de la botezul acesteia, în jurul fetiței se petrec o serie de întâmplări inexplicabile. Apariții și dispariții greu de înțeles, fenomene bizare și nu în ultimul rând inteligența uluitoare a copilei intrigă lumea din jur. În anii de școală Lucia este atrasă de limbi moderne și clasice, de filosofie, de științe oculte dar și de cunoașterea profundă a lumii în care trăim.

Trecută printr-o criză existențială Lucia se călugărește. Experiența de la mănăstire îi este definitorie în alegerea viitorului. După o pasionantă poveste de dragoste cu Teodora, Lucia se hotărește să descopere rădăcinilie civilizației omenești. Aceasta caută răspunsuri în Egipt și Mesopotamia. Dotată cu o uluitoare inteligență și cu o profundă cultură Lucia reușește să cucerească inima prințului rus Aleksandr Kolțov Massalski, moștenitorul tronului imperial al Rusiei. Nemulțumită viața ca prințesă Lucia se scufundă în timp, dispariția ridicând multe întrebări.

Ființa mitică a Luciei dispare în jurul anului 1860 și reapare în anul 1940 în plin război. Fiul de bancher Mihai Apostolescu se îndrăgostește nebunește de Lucia, care îi povestește despre programul de inginerie genetică al omenirii care se va naște după Apocalipsă.

Tu pari să fii plămădită și din lumina cea mai pură, dar și dintr-un întuneric de nepătruns, îi declară robit de frumusețea și misterul ei Mihai Apostolescu. Fiul de bancher dispare ca și cum nu ar fi existat, o dispariției de care mitica noastră femeie nu este străină.

În anul 1988 Alexandru Theodorescu unul dintre elevii preferați ai lui Ioan Petru Culianu o cunoaște pe Lucia. După îndelungi discuții cu Lucia Ferescu despre rolul omului și viața acestuia după moarte se evaporă din istorie ca și cum nu ar fi existat niciodată. Ioan Petru Culianu afirma că misterul incomprehensibil al nimicirii Creației de către propriul ei creator, este cea mai mare întrebare a omenirii.

Finalul cărții ne poartă într-un Vatican contemporan la masa unei cafenele unde Lucia își bea liniștită cafeaua alături de un tânăr scriitor. Marele mister rămâne Dumnezeu iar marile întrebări își vor afla răspunsul după Apocalipsă, afirma Lucia Ferescu.

O carte mistică și mitică în care istoria lumii curge în fața ochilor noștri. Lucia Ferescu sau Steaua dimineții este un roman enciclopedic despre marile întrebări ale omenirii. Scris alert și cu un mare talent de povestitor, romanul Lucia Ferescu îl putem considera ca un eveniment editorial de marcă în ultimii ani în țara noastră.

Petru Vintilă Junior un talentat artist plastic ne arată și cealaltă față a talentului său. Un scriitor plin de metafore și de înțelepciune, un scriitor care îmbină culorile și metaforele pentru a ne purta în fascinanta călătorie a istoriei lumii. Cartea scrisă ne relevă mistere ascunse și întrebări pe care toți ni le punem. Cartea sa este ca o pictură despre cele două lumi, cea văzută și nevăzută.

Romanul desprins parcă din picturile lui Hyeronimus Bosch și ale lui El Greco Lucia Ferescu este o scriere mitică și mistică. Un roman care fascinează și care zguduie interiorul liniștit al omului modern.

Petru Vintilă Junior a scris o capodoperă, pe care cu modestie și-a intitulat-o pseudoroman, o carte despre întrebările pe care toți ni le punem și la care răspunsul trebuie să-l găsim tot noi.

Order Lucia Ferescu sau Steaua dimineții Preț @ RON30,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *