Peste Ocean, personajele clasice devin „cool”. Cum ar arăta Vitora Lipan scriind pe Macbook Air?

Adolescenţii încă citesc cărţile clasice. Aceasta este concluziaJuliei Bossman dintr-o analiză apărută la sfârşitul lunii iunie în „The New York Times of Books”.

Pentru a atrage tot mai mult generaţia „Twilight”, editorii americani reintepretează rolurile personajelor celebre ca Emma, Jane Eyre. Au tipărit coperţi noi: în care acestea poartă jachete provocatoare, moderne, in nuanţe îndrăzneţe de roşu aprins si verde semafor.

Studiile de peste Ocean arată că tinerii preferă încă scrierile autorilor clasici, dar doresc ca eroii şi eroinele să nu fie boring.

După succesul seriei „Amurg” au apărut o sumedenie de romane bazate pe acţiuni paranormale, care au inspirat mulţi alţi autori. Celebra carte a lui Bram Stocker, „Dracula„, în noua ediţie a unei edituri din grupul Penguin, are pe copertă o femeie fantomă cu păr vâlvoi de platină, iar scrisul curge dintr-o piscină în râuri de sânge, în culori ţipătoare.

Când te gândeşti ce coperte prăfuite au cărţile clasicilor din literatura şcolară, îţi vine să fugi. Cum ar arăta Vitora Lipan scriind pe Macbook Air? Sau scena violului din  „Ion”? cu mult sânge? Dar Victor Petrini în post de parlamentar al unei alianţe de o o anumită culoare? Ca să nu mai  spunem că „Cireşarii” ar putea fi oricând în ţoale re rapări. Tinerii i-ar simţi mult mai aproape.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *