Paul Cernat – Modernismul retro în romanul interbelic românesc

UnknownPaul Cernat încearcă să-şi verifice un concept pe o serie de creaţii literare interbelice. Prin modernism retro, autorul doreşte, aşa cum şi menţionază undeva în subsol, să cerceteze antimodernismul extraliterar care a influenţat o serie de scriitori de la noi, între cele două războaie mondiale. „Eşantionul“ ficţional pe care-l are în vedere Paul Cernat cuprinde titluri precum La Medeleni de Ionel Teodoreanu, unele romane din anii ’30 ale lui Mihail Sadoveanu (Locul unde nu s-a întâmplat nimic, între altele) sau Cezar Petrescu (Oraş patriarhal), Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale, Adela de G. Ibrăileanu, Enigma Otiliei de G. Călinescu, Domnişoara Christina şi Nuntă în cer de Mircea Eliade.

Modernismul retro în romanul interbelic românesc este doar o încercare de spargere a canonului literar impus de Lovinescu şi continuat de Manolescu în zilele de azi şi de afirmare a unor noi linii. Timpul va demonstra validitatea conceptului. Oricum nu de încadrări are nevoie literatura de azi şi de ieri.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *