Paul Berman – Teroare şi liberalism

UnknownAtacurile din 11 septembrie au marcat declanşarea rãzboiului împotriva terorismului, dar ele au deschis în acelaşi timp o dezbatere asupra rolului primordial pe care democraţiile liberale, precum cea pe care încercãm şi noi sã o construim, trebuie sã îl joace în garantarea dreptului fundamental la libertate.
Întorcåndu-se spre lumea musulmanã, Paul Berman descoperã aici cel mai nou model de totalitarism aflat în plinã desfãşurare. Teroare şi liberalism analizeazã rãdãcinile apusene ale principiilor totalitare pe care principalele figuri intelectuale ale islamului le-au importat şi le-au adaptat, pentru a rãspunde unei istorii stilizate a islamului. Ideea de teroare ca rãspuns la orice formã de injustiţie, manifestatã în islamismul totalitar, îşi gãseşte un precursor într-un cult iraţional al morţii la care au aderat „mişcãrile politice de masã patologice“, între care se încadreazã şi nazismul sau stalinismul. Într-o chemare intelectualã la arme, Paul Berman susţine necesitatea unei poziţii ferme a democraţiilor liberale împotriva inamicilor modernitãţii şi în principal a terorismului, nu doar în planul acţiunii, ci şi al ideilor.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *