Patrick Modiano – Micuța Bijou

Micuta-BijouPremiul Nobel pentru Literatură, 2014

„pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”

 

I s-a spus că mama ei a murit în Maroc. Și totuși într-o zi, pe unul dintre culoarele metroului parazian, Therese zărește o femeie îmbrăcată într-un mantou galben și o indentifică cu chipul mamei dintr-o veche fotografie. O urmărește. Un trecut încărcat de taine, de tristețe și de minciună începe să se limpezească încetul cu încetul în memoria tinerei. Povestea fetei căreia i se spune cândva Micuța Bijou merge în altă direcție decât s-ar putea bănui: căutarea mamei; nevoia recuperării ei se dovedește a fi nevoia eliberării de ea. Timpurile se suprapun amețitor, ca-ntr-un carusel, în care punctul fix rămâne mantoul galben.

 

Patrick Modiano este în prezent unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi, iar cărțile lui par a fi programate să devina succese de librărie

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *