Pablo de Santis – Caligraful lui Voltaire

1Impins de vitregiile sortii, dar si de un neobosit spirit de aventura, caligraful Dalessius, aflat o vreme in slujba lui Voltaire, ajunge intr-un indepartat port din Lumea Noua, ducand cu el secretul incredibil al existentei unor cuvinte tainice care se fac nevazute odata transpuse pe hartie si a unor cerneluri fosforescente si otravitoare, marturisind despre tenebrele insangeratului Secol al Luminilor.

Conceput sub forma unei povestiri labirintice, cu un fir narativ ce se strecoara abil printr-un fascinant Secol al Luminilor, romanul lui Pablo de Santis se adreseaza cititorului dornic sa-l insoteasca pe protagonist in incercarea sa de a dezlega o serie de enigme, la capatul carora si-ar putea afla, precum intr-o straveche legenda, un sfarsit inecat in sange. Caligraful va porni pe urmele unei bizare fapturi, o papusa-femeie de o frumusete nepamanteana, dar va incerca totodata sa dezlege o intriga ce implica tomuri misterioase continand mesaje secrete despre fabricarea unor mecanismele aidoma fiintelor vii, pe iezuiti, dominicani, un spanzurat facator de minuni si prezenta fantomatica a unui calau. Deopotriva roman istoric, thriller si poveste de dragoste, Caligraful lui Voltaire deschide apetitul pentru un secol in care mintea umana se revolta, penduland intre inventarea masinariilor perfecte care sa reprezinte o replica la Creatie si misticismul cel mai inversunat.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *